close
Nabucco: 2012-ben kezdődik az vezetéképítés
Egyéb - Gáz

Nabucco: 2012-ben kezdődik az vezetéképítés

 A Nabucco projekt előrehaladĂĄsĂĄval kapcsolatos tapasztalatok rendkĂ­vĂźl pozitĂ­vak, az idĂŠn elindult a vĂĄrhatĂł kĂśrnyezeti ĂŠs tĂĄrsadalmi hatĂĄsok felmĂŠrĂŠse, valamint a kĂśzmeghallgatĂĄsok első kĂśre, ez mĂĄr folyamatban van MagyarorszĂĄgon ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄgban – kĂśzĂślte Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH vezĂŠrigazgatĂłja az MTI-vel. RĂśvidesen lezĂĄrul a korĂĄn beszerzendő ĂĄrukra vonatkozĂł beszĂĄllĂ­tĂłi
előminősítési eljárás, így az első szállítási szerződéseket eredményező
jegyzési eljárás 2010 végén indul, a végső beruházási döntés 2011-ben
szĂźletik meg – tette hozzĂĄ a vezĂŠrigazgatĂł. 
Egyben a Nabucco hivatalos ĂĄllĂĄspontjakĂŠnt ismertette: az ĂŠpĂ­tkezĂŠs
várhatóan 2012-ben kezdődik; gáz a megerősített földgáz-forrásoktól
függően először 2014-2015-ben folyik majd a vezetékekben. 
  

A vezĂŠrigazgatĂł a kĂśzlemĂŠnyben arrĂłl is tĂĄjĂŠkoztatta az MTI-t, hogy a kismĂŠrtĂŠkĹą vĂĄltozĂĄs oka az, miszerint “szĂĄmĂ­tĂĄsba kell vennĂźnk, mikorra ĂŠpĂźlhet ki a gĂĄzelosztĂłi infrastruktĂşra, illetve a fĂśldgĂĄzforrĂĄsok mikor vĂĄlnak elĂŠrhetővĂŠ. SzĂĄllĂ­tĂłi oldalrĂłl a szĂźksĂŠges fĂśldgĂĄzmennyisĂŠg vĂĄrhatĂłan 2015-től ĂĄll rendelkezĂŠsre.”

Ezzel kapcsolatos frankfurti keltezésű, pénteki hír az, hogy az idén már biztosan nem hozza meg a végső befektetési döntést a Nabuccóról a földgázvezeték megépítésére és üzemeltetésére létrehozott konzorcium hat tagja közül kettő; pénteken az osztrák OMV és a német RWE képviselői is közölték, hogy az azerbajdzsáni földgázszállításokról szóló tárgyalások elhúzódása miatt 2011-re halasztják annak eldöntését, hogy részt vesznek-e a projektben.

Az OMV nemzetkĂśzi vezetĂŠkĂŠpĂ­tĂŠsi projektekĂŠrt felelős vezetője, Michael Ulbrich a Der Standard cĂ­mĹą bĂŠcsi lapnak nyilatkozva hangsĂşlyozta: “az idĂŠn mĂĄr biztosan nem jutunk vĂŠgső elhatĂĄrozĂĄsra, 2011-ben hozunk majd dĂśntĂŠst”. Az RWE illetĂŠkese pedig a dpa nĂŠmet hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgnek  azt mondta, hogy “tovĂĄbbra is kĂŠrdĂŠses a vezetĂŠk gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄnak biztosĂ­thatĂłsĂĄga, az eredeti menetrend ezĂŠrt nem tarthatĂł”, dĂśntĂŠs csak jĂśvőre vĂĄrhatĂł.

A kĂŠsedelmet az okozza, hogy egyelőre nem tudni, ki juthat hozzĂĄ az azerbajdzsĂĄni Shah Deniz II fĂśldgĂĄzmező kĂŠszletĂŠhez. Az azeri vezetĂŠs tĂśbb mint 20 tĂĄrsasĂĄggal folytat tĂĄrgyalĂĄsokat pĂĄrhuzamosan a lelőhelyről kitermelhető fĂśldgĂĄz ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsĂŠről. A bakui kormĂĄny a legmagasabb ĂĄrat kĂ­nĂĄlĂł fĂŠllel kĂ­vĂĄn szerződni, az orosz Gazprom pedig nemrĂŠgiben kĂśzĂślte, hogy senki nem versenyezhet azzal az ĂĄrral, amelyet ők ajĂĄnlanak a Shah Denitz II fĂśldgĂĄzkincsĂŠĂŠrt – ĂĄll a Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg ĂśsszefoglalĂłjĂĄban.