close
Franciaországban tárgyalt az ukrán elnök
Egyéb - Gáz

Franciaországban tárgyalt az ukrán elnök

TovĂĄbbra is terĂ­tĂŠken van egy ukrĂĄn orosz gĂĄzipari vegyes vĂĄllalat alapĂ­tĂĄsa, de az ukrĂĄn elnĂśk szerint szĂł nincs a meglĂŠvő kĂŠt ĂĄllami tĂĄrsasĂĄg egybeolvasztĂĄsĂĄrĂłl. Az viszont lehet, hogy orosz bevonĂĄssal ĂşjĂ­tjĂĄk fel az ukrĂĄn gĂĄzrendszert, hogy a kĂśzĂśsen kibővĂ­tett rĂŠszek irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄba bevonjĂĄk az orosz partnert is. Janukovics szerint fontos az ukrĂĄn-EU szabadkereskedelmi egyezmĂŠny alĂĄĂ­rĂĄsa, de kĂŠnyes kĂŠrdĂŠsről van szĂł.

 

ÚjbĂłl tĂĄrgyalĂĄsok folynak egy orosz-ukrĂĄn gĂĄzipari vegyes vĂĄllalat lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl, jelentette be tegnap Viktor Janukovics ukrĂĄn elnĂśk FranciaorszĂĄgban, a Le Figaro napilapnak adott nyilatkozatĂĄban. HangsĂşlyozta, hogy a vegyes vĂĄllalat alapĂ­tĂĄsa nem jelenti a meglĂŠvő kĂŠt, ĂĄllami tulajdonĂş struktĂşra, azaz az ukrĂĄn Naftogaz ĂŠs az orosz Gazprom egybeolvasztĂĄsĂĄt. OroszorszĂĄg azonban hozzĂĄ kĂ­vĂĄn fĂŠrni Ukrajna gĂĄzvezetĂŠk rendszerĂŠnek felĂźgyeletĂŠhez, Ukrajna pedig OroszorszĂĄgban akar gĂĄzt termelni, s azt UkrajnĂĄba szĂĄllĂ­tani. A tĂĄrgyalĂĄsok tehĂĄt erről a kĂŠt fő kĂŠrdĂŠsről folytak.
Nagyon valĂłszĂ­nű, hogy a kĂŠt orszĂĄg meg fog ĂĄllapodni az ukrajnai gĂĄzrendszer kĂśzĂśs modernizĂĄlĂĄsĂĄrĂłl, ĂŠs arrĂłl is, hogy e rendszer Ăşj rĂŠszeit kĂśzĂśsen fogjĂĄk irĂĄnyĂ­tani” – mondta Janukovics. Arra a kĂŠrdĂŠsre, vajon van-e esĂŠlye egy uniĂłs-ukrĂĄn-orosz gĂĄzkonzorcium lĂŠtrehozĂĄsĂĄnak (ahogyan arrĂłl korĂĄbban mĂĄr szĂł volt – a szerk.), s hogy annak tagja lehet-e egy franciaorszĂĄgi vĂĄllalat is, Janukovics azt vĂĄlaszolta, hogy folynak a tĂĄrgyalĂĄsok, de ezzel kapcsolatban inkĂĄbb a lehetsĂŠges uniĂłs ĂŠs orosz partnerek vĂŠlemĂŠnyĂŠt kellene megtudakoni. “Mi szeretnĂŠnk uniĂłs partnert, az pedig, hogy mely partnerek szĂĄllnĂĄnak be, a kĂśvetkező időszak egyik legfontosabb kĂŠrdĂŠse lesz. A francia lap azt is firtatta, hogy a novemberi EU-ukrĂĄn csĂşcson lehet-e arra szĂĄmĂ­tani, hogy alĂĄĂ­rjĂĄk a szabadkereskedelmi egyezmĂŠnyt. Az ukrĂĄn elnĂśk azt felelte, hogy erről a kĂŠrdĂŠsről mĂŠg tĂĄrgyalni kell. Ugyanakkor biztos benne, hogy ukrĂĄn oldalrĂłl nagyon ĂŠrzĂŠkeny kĂŠrdĂŠskĂŠnt fogjĂĄk kezelni a szabadkereskedelmi egyezmĂŠnyt, amely hasonlĂłan ĂŠrzĂŠkeny kĂŠrdĂŠs a mĂĄsik oldal szĂĄmĂĄra is. MĂŠg mindkĂŠt oldalon sok feladat van e tĂŠren, de ĂŠpp franciaorszĂĄgi tarrtĂłzkodĂĄsĂĄt is fel kĂ­vĂĄnja hasznĂĄlni arra, hogy e munkĂĄt előbbre vigye.
SzerdĂĄn a Reuters idĂŠzte Mikola Azarov ukrĂĄn miniszterelnĂśkĂśt, aki szerint ukrĂĄn is uniĂłs oldalon is nagy erőkkel folyik a szabadkereskedelmi egyezmĂŠny alĂĄĂ­rĂĄsĂĄnak az előkĂŠszĂ­tĂŠse, de nem biztos, hogy a munkĂĄval a novemberi csĂşcs idejĂŠre vĂŠgeznek.
Janukovics vĂĄrhatĂłan SzlovĂĄkiĂĄba is elutazik, ugyanis kedden meghĂ­vĂĄst kapott Ivan Gasparovic szlovĂĄk elnĂśktől. A kĂŠt elnĂśk vĂĄrhatĂłan rĂŠszt vesz a szlovĂĄk-ukrĂĄn Ăźzleti fĂłrumon, s persze szemĂŠlyesen is talĂĄlkoznak. A meghĂ­vĂĄs Gasparovic kijevi lĂĄtogatĂĄsĂĄn szĂźletett, a tĂĄrgyalĂĄsokrĂłl azonban a kĂŠt orszĂĄg egyĂźttműkĂśdĂŠse bővĂ­tĂŠsĂŠről szĂłlĂł, ĂĄltalĂĄnos ĂŠs udvariassĂĄgi formulĂĄkon kĂ­vĂĄn egyelőre mĂĄst nem hozott nyilvĂĄnossĂĄgra az Unian hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg. Ugyanakkor jelentősek a kĂŠt orszĂĄg olaj- ĂŠs gĂĄzipari kapcsolatai az orosz szĂŠnhidrogĂŠn tranzit miatt, de jelentős ukrĂĄn villamos kereskedelmi ĂŠrdekeltsĂŠg is műkĂśdik SzlovĂĄkiĂĄban.