close
November végére készül el a nemzeti megújuló cselekvési terv
Áram - Blog - Egyéb - Emisszió - Megújuló

November végére készül el a nemzeti megújuló cselekvési terv

November 30-ra kĂŠszĂźlhet el a nemzeti megĂşjulĂł cselekvĂŠsi terv, amelyben a kormĂĄny vilĂĄgos irĂĄnymutatĂĄst kĂ­vĂĄn adni a hazai ĂŠs a kĂźlfĂśldi befektetőknek, hogy 2020-ig milyen ĂźtemezĂŠsben, mely megĂşjulĂł forrĂĄsok fejlesztĂŠsĂŠt kĂ­vĂĄnja tĂĄmogatni – kĂśzĂślte az energiainfo.hu ĂŠrdeklődĂŠsĂŠre Olajos PĂŠter, a NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂŠrium helyettes ĂĄllamtitkĂĄra. A szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint a kitĹązĂśtt cĂŠlok megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄhoz mintegy 1300 milliĂĄrd forintnyi befektetĂŠsre lesz szĂźksĂŠg, ezt 20 szĂĄzalĂŠkban hazai ĂŠs uniĂłs forrĂĄsokbĂłl, 80 szĂĄzalĂŠkban a tőkepiacokrĂłl, rĂŠszben nemzetkĂśzi pĂŠnzĂźgyi szervezetek ĂŠs alapok, egyebek mellett az EIB rĂŠszvĂŠtelĂŠvel lĂĄtja finanszĂ­rozhatĂłnak a kormĂĄny.

A fejlesztĂŠsi tĂĄrca szakembereinek szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint, a kĂźlĂśnbĂśző forgatĂłkĂśnyveknek megfelelően 1270-1320 milliĂĄrd forintnyi befektetĂŠsre volna szĂźksĂŠg, a nemzeti megĂşjulĂł cselekvĂŠsi tervben megfogalmazott cĂŠlok elĂŠrĂŠsĂŠhez – hangzott el egy csĂźtĂśrtĂśki szakmai konzultĂĄciĂłn. A kormĂĄny szĂĄndĂŠkai szerint ezt rĂŠszben, 20 szĂĄzalĂŠkban kĂśzvetlenĂźl ĂĄllami ĂŠs uniĂłs forrĂĄsbĂłl kĂ­vĂĄnjĂĄk előteremteni, nagyobbrĂŠszt azonban piaci alapon finanszĂ­roznĂĄk a szĂźksĂŠges fejlesztĂŠseket.

Hatalmas mennyisĂŠgĹą szabad tőke van a piacon, amely a helyĂŠt keresi ĂŠs a zĂśld gazdasĂĄg vonzĂł befektetĂŠsi terĂźlet lehet – mondta Olajos PĂŠter az energiainfo.hu-nak nyilatkozva. HozzĂĄtette: az ĂĄllamnak olyan kĂśrnyezetet kell teremteni, hogy a kĂźlfĂśldi befektetők, a kĂźlfĂśldi pĂŠnzĂźgyi alapok, szervezetek szĂĄmĂĄra megĂŠrje MagyarorszĂĄgon befektetni. PĂŠldakĂŠnt emlĂ­tette a helyettes ĂĄllamtitkĂĄr, hogy az EIB az elmĂşlt ĂŠvekben egyetlen eurot sem fektetett be MagyarorszĂĄgon, mikĂśzben SpanyolorszĂĄgban a zĂśld gazdasĂĄgban kĂśzel 40 milliĂĄrd eurĂłnyi invesztĂ­ciĂłval van jelen. A magyar politika eddig kizĂĄrĂłlag a struktĂşrĂĄlis alapokra koncentrĂĄlt, az azontĂşli vilĂĄgra nem figyeltek – jegyezte meg Olajos, aki szerint legalĂĄbb regionĂĄlis ĂśsszevetĂŠsben versenykĂŠpessĂŠ kell tenni a magyarorszĂĄgi szabĂĄlyozĂĄsi kĂśrnyezetet.

Az EIB akkor fog itt befektetni, ha elĂŠg jĂł projektekkel ĂĄllunk elő, a kĂśrnyezetĂźnk pedig akkor lesz vonzĂł, ha az egyedĂźlĂĄllĂłan bonyolult engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄsok pĂŠldĂĄul egyszerĹąbbek lesznek – vĂĄlaszolta a helyettes ĂĄllamtitkĂĄr arra a kĂŠrdĂŠsĂźnkre, milyen lĂŠpĂŠseket lĂĄt szĂźksĂŠgesnek, hogy a befektetők MagyarorszĂĄg zĂśld gazdasĂĄga irĂĄnt ĂŠrdeklődĂŠst mutassanak. Megjegyezte, hogy egy biomasza erőmĹą lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠhez ma MagyarorszĂĄgon 52 engedĂŠly szĂźksĂŠges, kĂźlĂśnbĂśző hatĂłsĂĄgoktĂłl, hivataloktĂłl, mikĂśzben pĂŠldĂĄul NĂŠmetorszĂĄgban ezt egyablakos rendszerben el lehet intĂŠzni. Azt is tarthatatlannak nevezte, hogy a megĂşjulĂł forrĂĄsokra, a zĂśldenergia hasznosĂ­tĂĄsra ma 120-130 jogszabĂĄly, rendelet vonatkozik. Ehelyett egy megĂşjulĂł jogszabĂĄlyra van szĂźksĂŠg.

A nemzeti cselekvési terv Olajos szerint világos iránymutatást fog adni a hazai és a külföldi befektetőknek, hogy 2020-ig milyen rendszerben, milyen források fejlesztését kívánja a kormány támogatni. A kormányzati stratégiaalkotás ennél hosszabb, 2030-ig szól, tehát legalább 20 évre szeretnének irányt mutatni. Az energiainfo.hu kérdésére, hogy kifogják-e mondani a tervben, mely forrásokat igen és melyeket nem kívánja ösztönözni a magyar állam, Olajos Péter azt mondta, igen, bár nincs egyetlen favorit, de világosan látszik, hogy a biomassza, a biogáz és a geotermális energia az, amelyekben Magyarországnak nagyon komoly lehetőségei vannak. Ezek mellett ugyanakkor a többi forrás fejlesztéséhez is kívánnak támogatást biztosítani. Kérdésünkre megjegyezte, a zöldenergiák mellett az atomenergiának hosszú távon rendkívül fontos szerepe lesz az ország energiaellátásában, tekintettel a kibocsátás csökkentési célokra is.

A gazdasági tárca helyettes államtitkára szerint a kötelező átvételi (kát) rendszer megfelelő eszköz a megújuló célok eléréséhez szükséges lépések finomhangolására, csak jól kell használni, időről időre hozzá kell például alakítani a technikai, technológiai fejlesztésekhez, amelyek alapvetően meghatározzák a megújuló források hasznosításának költségeit.