close
Az EnBW átvette a prágai áramszolgáltató irányítását
Áram - Egyéb

Az EnBW átvette a prágai áramszolgáltató irányítását

Az EnBW német energetikai konszern a múlt héten véglegesen átvette a cseh Honor Invest cégtől a Prazská Energetika (PRE) prágai áramszolgáltató társaság részvényeinek 41,1 százalékos csomagját, ezzel részesedését csaknem 70 százalékosra növelte, vagyis átvette a cég irányítását. Ez az első eset, hogy legnagyobb cseh energetikai cégek egyikében a külföldi tulajdonosé a többségi részvénycsomag.

 

A PRE a harmadik legnagyobb csehorszĂĄgi ĂĄramszĂĄllĂ­tĂł. A rĂŠszvĂŠnytulajdonosi vĂĄltozĂĄsokat a prĂĄgai vĂĄrosi tanĂĄcs mĂĄr a jĂşliusban jĂłvĂĄhagyta.

A Honor Invest közvetetten prágai pénzüyi befektetői csoportok, illetve Daniel Kretinsky milliárdos üzletember tulajdonában áll. A PRE 41,1 százalékos pakettjéért, a Honor Invest tulajdonosai megkapták a német EnBW-től a Prazská Teplárenská prágai energetikai társaság részvényeinek 24,3 százalékát. Ez a cég biztosítja a több mint egymillió lakosú cseh főváros távhőszolgáltatását. 

A prágai áramszolgáltató adózott nyeresége tavaly (2009) 2,14 milliárd koronát tett ki, 27 millió koronával volt alacsonyabb, mint 2008-ban. A villamos energia értékesítésből származó bruttó nyereség 5,2 milliárd koronát tett ki.

A PRE a harmadik legnagyobb csehországi áramszolgáltató társaság, amely több mint 1300 embernek ad jelenleg munkát. Alapvető tevékenysége az energiaértékesítés, szállítás.Ez a cég látja el alapvetően Prágát és környékét árammal. Összesen több mint 700 ezer ügyfele van, a lakosságon kívül nagy ipari vállaltok is.