close
Visszavonták egy szlovák pb-gázforgalmazó engedélyét Magyarországon
Egyéb - Gáz

Visszavonták egy szlovák pb-gázforgalmazó engedélyét Magyarországon

Visszavonta a  Magyar BĂĄnyĂĄszati ĂŠs FĂśldtani Hivatal (MBFH) az 1.SPS nevĹą szlovĂĄk propĂĄn-butĂĄngĂĄz (pb) forgalmazĂł cĂŠg hatĂĄron ĂĄtnyĂşlĂł szolgĂĄltatĂĄs bejelentĂŠsĂŠnek elfogadĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł hatĂĄrozatĂĄt, mert a cĂŠgnek nem volt szabĂĄlyszerĹą szlovĂĄk engedĂŠlye a pb-gĂĄztĂśltĂŠsi tevĂŠkenysĂŠgre – tĂĄjĂŠkoztatta az MBFH GĂĄzipari ĂŠs ÉpĂ­tĂŠsĂźgyi osztĂĄlyĂĄnak vezetője, Salzinger GyĂśrgy az MTI-t.

 Az osztályvezető hozzáfűzte: az 1.SPS határon átnyúló tevékenység bejelentését a hivatal korábban jogszabály alapján tudomásul vette, de az ellenőrzés során fény derült több szabálytalanságra is.

Az MBFH hivatalból és a Magyar PB-gázipari Egyesület elnökének kezdeményezésére országos célvizsgálatot is kezdett, amelynek során mind a nyolc magyarországi pb-gáztöltő- és forgalmazó cégnél is ellenőrzik, hogy tevékenységük megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. 
Az ellenőrzés még folyik, így annak eredményéről az osztályvezető még nem tudott beszámolni.

A bĂĄnyatĂśrvĂŠny alapjĂĄn a bĂĄnyafelĂźgyelet a pb-tĂśltőtelepek mĹąszaki-biztonsĂĄgi, munkavĂŠdelmi, ĂŠpĂ­tĂŠsihatĂłsĂĄgi, ĂŠpĂ­tĂŠsfelĂźgyeleti ĂŠs munkaĂźgyi felĂźgyeletĂŠt lĂĄtja el, mĂ­g egy gazdasĂĄgi miniszteri rendeletnek megfelelően a forgalmazĂłk tevĂŠkenysĂŠgĂŠt engedĂŠlyezi ĂŠs felĂźgyeli. EllenőrzĂŠsĂźket minden ĂŠvben elvĂŠgzi a bĂĄnyafelĂźgyelet – magyarĂĄzta Salzinger GyĂśrgy.

EsztĂł PĂŠter, a Magyar PB-gĂĄzipari EgyesĂźlet elnĂśke  az egyesĂźlt kĂśzlemĂŠnyĂŠben hangsĂşlyozta, hogy a korĂĄbbi bizonytalankodĂĄs utĂĄn a hazai hivatalok mĂĄr hatĂĄrozottan lĂŠpnek fel az illegĂĄlis forgalmazĂłkkal ĂŠs a “fekete” tĂśltĂŠssel szemben. “Egy ideig Ăşgy tĹąnt, az olajszőkĂ­tĂŠsek utĂĄn a PB-gĂĄzpiac lesz a rĂŠgiĂł illegĂĄlis haszonszerzőinek Ăşj terepe, mivel a hazai hatĂłsĂĄgok egymĂĄsra vĂĄrva nem lĂŠptek fel kellő erĂŠllyel a bĹąnĂśzőkkel szemben” – olvashatĂł a kĂśzlemĂŠnyben.