close
Spórolás vezetett az olajkatasztrófához
Egyéb - Olaj

Spórolás vezetett az olajkatasztrófához

A hĂĄrom ĂŠrintett vĂĄllalatot ĂŠs az ĂĄllami szabĂĄlyozĂĄst is hibĂĄztatja vĂŠgső jelentĂŠsĂŠben a mexikĂłi-ĂśbĂślbeli katasztrĂłfa okait vizsgĂĄlĂł, az amerikai elnĂśk ĂĄltal felkĂŠrt bizottsĂĄg – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A Deepwater Horizon kitermelő platformon bekĂśvetkezett robbanĂĄs nem rossz dĂśntĂŠsek sorozatĂĄnak eredmĂŠnye volt egyĂŠnieskedő iparĂĄgi vagy kormĂĄnytisztviselők rĂŠszĂŠről, amely dĂśntĂŠsekkel nem lehetett előre szĂĄmolni, ĂŠs vĂĄrhatĂłan nem is kĂśvetkeznĂŠnek be Ăşjra. Az alapvető okok sokkal inkĂĄbb a rendszerből fakadnak, ĂŠs ha nem kerĂźl sor szĂĄmottevő reformra mind az iparĂĄgi gyakorlatban, mind pedig a kormĂĄnyzati politikĂĄban, Ăşgy hasonlĂł katasztrĂłfĂĄk Ăşjra előfordulhatnak – ĂĄll a tĂśbbi kĂśzt abban a jelentĂŠsben, amelynek teljes szĂśvegĂŠt a jĂśvő hĂŠten teszi le az asztalra a Barack Obama amerikai elnĂśk ĂĄltal tavaly mĂĄjusban felkĂŠrt vizsgĂĄlĂłbizottsĂĄg. (E fĂłrum a jogi felelőssĂŠgre vonĂĄsban nem illetĂŠkes.)

A dokumentum egyelőre nyilvĂĄnossĂĄgra hozott fejezete kĂźlĂśnĂśsen elmarasztalĂłan Ă­r arrĂłl a hĂĄrom vĂĄllalatrĂłl, amely ĂŠrintett a MexikĂłi-ĂśbĂślben ĂĄprilisban bekĂśvetkezett, tizenhĂĄrom dolgozĂł halĂĄlĂĄval ĂŠs csaknem ĂśtmilliĂł hordĂł, azĂłta jĂłrĂŠszt eltakarĂ­tott nyersolaj kiĂśmlĂŠsĂŠvel jĂĄrĂł katasztrĂłfa előidĂŠzĂŠsĂŠben. A legtĂśbb hiba egyetlen, mindent ĂĄtfogĂł mulasztĂĄsra vezethető vissza: a menedzsmentĂŠre – Ă­rja a BP, a Transocean ĂŠs a Halliburton kapcsĂĄn a jelentĂŠs, megfeddve a cĂŠgeket az egymĂĄs kĂśzĂśtti rossz kommunikĂĄcióÊrt is. A bizottsĂĄg szerint a BP ĂŠs partnerei sok olyan időt ĂŠs pĂŠnzt kĂ­mĂŠlő dĂśntĂŠst hoztak, amelyek tudtukkal vagy anĂŠlkĂźl, de vĂŠgső soron hozzĂĄjĂĄrultak a katasztrĂłfĂĄhoz. A vĂĄllalatok kezdettől fogva nem tudtak megĂĄllapodni a felelőssĂŠgmegosztĂĄsban. – Átesnek egymĂĄson a vezetőik az egymĂĄsra mutogatĂĄsban – fogalmazott mĂŠg mĂĄjusban Obama. A mostani vizsgĂĄlatra a BP mint a Deepwater Horizon bĂŠrlője ĂŠs műkĂśdtetője reagĂĄlt a legpozitĂ­vabban, fogadkozva, hogy egyĂźttműkĂśdik a szabĂĄlyozĂłkkal a „megtanult lecke” nyomĂĄn, ĂŠs „tovĂĄbb erősĂ­tette” biztonsĂĄgi előĂ­rĂĄsait. A Transocean szerint a BP ĂŠs az ĂĄllami felĂźgyelet a hibĂĄs, a Halliburton szerint pedig szintĂŠn a BP, valamint a tĂŠnyfeltĂĄrĂł bizottsĂĄg, mert „szelektĂ­ven hasznĂĄlta fel a megkĂźldĂśtt informĂĄciĂłkat”. A BP kĂśzel tĂ­zmilliĂĄrd dollĂĄrt kĂśltĂśtt a kitĂśrĂŠs elfojtĂĄsĂĄra ĂŠs a szennyezĂŠs okozta kĂĄrok enyhĂ­tĂŠsĂŠre, a szĂĄmla azonban ennĂŠl vĂŠgĂźl jĂłval magasabb is lehet.