close
Sokkoló klímajelentés
Áram - Egyéb

Sokkoló klímajelentés

Minden eddiginél riasztóbb éghajlatváltozási jövőképet rajzolt a világ elé a hét végén az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottsága (IPCC). A tudósokból álló testület megállapítja: szokatlan gyakoriságú és erősségű áradásokra, hőhullámokra, aszályokra kell számítanunk – írja a Népszabadság.A következmények (éhezés, járványok és sok áldozattal járó természeti katasztrófák) főként a legszegényebb régiókat sújtják majd.

A négy év kutatásait összegző jelentés legfontosabb megállapítása, hogy a bolygó egyre gyorsuló ütemben tart egy melegebb időszak felé, ami egyértelműen az emberi tevékenység következménye. A légkört alkotó rendszerek vitathatatlanul változóban vannak, amit a levegő és az óceánok mérhető melegedése, a sarkvidékek és a magas hegyek jég- és hórétegének az olvadása, valamint a tengerszint emelkedése immár egyértelműen bizonyít. A dokumentum akciótervet javasol annak érdekében, hogy az emberiség elkerülhesse a legsúlyosabb katasztrófákat.

A klímatárgyalásokon az Egyesült Államokat képviselő Sharon Hayes üdvözölte és kiegyensúlyozottnak nevezte a jelentést. Hasonlóan nyilatkozott Sztavrosz Dimasz, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa is – szerinte a dokumentum legfontosabb üzenete nem a rémisztgetés, hanem annak kimondása, hogy a károsanyag-kibocsátás jelentős mérséklése műszakilag megvalósítható, gazdasági szempontból pedig nem jelent elviselhetetlen terhet.

Közben közzétették a legnagyobb üvegházgáz-kibocsátók toplistáját. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az Egyesült Államok, Kína, Oroszország a pillanatnyilag legtöbb üvegházgázt kibocsátó állam. A szervezet előrejelzése alapján három év múlva már Kínáé lesz az első hely, annak ellenére, hogy az ázsiai ország a környezetvédelemben is megkezdte a felzárkózást.

Az abszolút számokat tekintve az USA, az egy főre jutó szennyezés alapján Ausztrália a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a világon. A toplistások közül az USA elsősorban a pazarló kőolajhasználat miatt, Ausztrália és Kína pedig a nagyarányú szénfelhasználás következtében került az élmezőnybe. Kína, India és Oroszország “előkelő” helyezése a meglehetősen szerény környezetvédelmi erőfeszítésekkel is összefügg.

Az IEA World Energy Outlook című éves kiadványa szerint Kínában nő a leggyorsabban a kibocsátás. Az ázsiai ország energiaigénye húszévente megduplázódik, és az idei év első felében volt már olyan időszak, amikor átmenetileg átvette a vezetést az USA-tól, 2010-re pedig tartósan az élre kerül, annak ellenére, hogy időközben környezetvédelmi téren is látványos felzárkózásba kezdett (a hatóságok csupán az idén novemberben 885 nagyobb levegőtisztaság-védelmi beruházást hagytak jóvá, ezek évente 1,5 milliárd tonnával csökkentik majd az ország szén-dioxid-kibocsátását). Különösen aggasztó, hogy a világ legnépesebb állama már a fejenkénti kibocsátást tekintve is a képzeletbeli dobogó közelébe került.

Az egy főre jutó szennyezések alapján a Carma (Carbon Monitoring for Action) nevű amerikai szervezet készített világrangsort mintegy 50 ezer erőmű és ipari üzem kibocsátási adatait felhasználva. Ezen a listán Ausztrália foglalja el az első helyet az USA, Nagy-Britannia és Kína előtt. Az élbolyon belül egyelőre hatalmasak a különbségek: egy ausztrál állampolgár életvitele átlagosan öt és félszer annyi szennyezéssel jár, mint egy kínaié. Ami Magyarországot illeti, itt 1,7 tonna az egy főre jutó szén-dioxid-szennyezés. Ezzel megközelítjük a kínai szintet, ugyanakkor a magyar tendencia biztatóbb, hazánkban ugyanis az utóbbi tíz évben alig nőtt a kibocsátás.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.