close
Roszatom-megállapodás Ghánában
Atom - Egyéb

Roszatom-megállapodás Ghánában

Az orosz állami tulajdonú atomenergia-vállalat, a Roszatom egyezményt írt alá Ghánában, amely megnyithatja a lehetőséget egy ghánai orosz atomerőmű építéséhez.

A Roszatom közleménye szerint az együttműködési megállapodás több specifikus területre vonatkozik, beleértve a nukleáris energetika fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra létrehozását a nyugat-afrikai országban. Egy munkacsoport fog létrejönni a potenciális közös projektek tanulmányozására és a keretegyezmények létrehozására.

A Ghánai Atomenergia Bizottság szerint 2020-ra az atomenergia adhatja az ország beépített villamosenergia-termelő kapacitásának 10%-át. Ghánában jelenleg nincs üzemelő atomerőmű, de 1994 óta üzemel egy kis kínai gyártmányú kutatóreaktor, a Ghana Research Reactor-1 (GHARR-1).

A Roszatom 211 augusztusában Nigériával kötött hasonló megállapodást, amelyben megegyeztek az ország első atomerőművének közös tervezéséről, építéséről, üzemeltetéséről és leszereléséről. A Roszatom múlt heti nyilatkozata szerint jelenleg 28 atomerőművi blokkot építenek világszerte, és a következő 20 évben 238 milliárd euró értékben terveznek felszerelést szállítani és szolgáltatást nyújtani nukleáris létesítményeknek.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.