close
Rezsicsökkentés közösségben
Áram - Egyéb - Emisszió

Rezsicsökkentés közösségben

Lezárta közösségek számára indított energiamegtakarítási versenyének második évadát a GreenDependent Intézet; a magyar csapatok jó eredményt értek el az energia-megtakarításban.

Az EnergiaKözösségek program célja, hogy növelje a háztartások és kisközösségek energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, energiatakarékos és karbonszegény életmódot, miközben a közösségeket is erősíti – közölte a szervező. A programban 16 uniós tagország vesz részt 5-10 háztartás által alakított kis közösségek, azaz EnergiaKözösségek alakításával. Magyarországon 2012 őszén, immár a második évadban, összesen 25 – baráti, munkahelyi, lakóhelyi – közösség csatlakozott a versenyhez az ország minden részéből, és közülük 17 tartott ki a végéig, 2013 áprilisáig.

A magyar csapatok jó eredményt értek el az energia-megtakarításban. A 17 közösség átlagosan 8 százalékkal csökkentette fogyasztását, jó néhány közösség pedig jelentősen e fölött teljesített. A győztes Győr és környéke közösség tagjai 23 százalék energiát takarítottak meg előző évi fogyasztásukhoz képest, a 2. helyezett Kopaszhegy csapat Pécelről 17,4 százalékot, a 3. helyezett Váci EnergiaKözösség pedig 12 százalékot – ismerteti a közlemény.
A második évadban részt vevő háztartások összesen 180 ezer kilowattórának (kWh) megfelelő energiát takarítottak meg, és 71 tonna széndioxid-kibocsátást segítettek elkerülni, mindezt úgy, hogy odafigyeltek mindennapi energiafelhasználási gyakorlatukra.

A fűtéshez használt energiafelhasználás csökkentése érdekében a versenyzők egyebek mellett karbantartották berendezéseiket, ellenőrizték a beállításukat, csökkentették a szobák hőmérsékletét, a fűtési idő hosszát, extra függönyöket tettek fel, ablakpárnát használtak, több szőnyeget helyeztek a padlóra, a radiátorok mögé hőtükröt helyeztek.

Az áramfogyasztás csökkentése érdekében a szervezőktől kapott fogyasztásmérő segítségével megmérték berendezéseik fogyasztását, így kiderült, melyek használatára kell leginkább odafigyelniük, esetleg teljesen mellőzniük; ha nem használták, áramtalanították készülékeiket részben kapcsolható elosztók beiktatásával; mosó- és mosogatógépet csak telipakolva indítottak el, alacsony hőfokon, takarékos programot használva; ellenőrizték, és csökkentették a fürdővíz hőmérsékletét, rövidítették a zuhanyzási időt; tévénézés helyett egyéb kikapcsolódást választottak.

A szervezők az Intelligens Energia Európa program és hazai szponzorok támogatásával a vállalt minimum 9 százalékos megtakarítást sikeresen teljesítő közösségeket jutalmazták a RENEXPO kiállítás keretében április 27-én megtartott záró rendezvényen. Az első helyezett 250 ezer, a második 200 ezer, a harmadik pedig 150 ezer forint értékű ajándékutalványt kapott, amelyet környezetbarát termékeket forgalmazó boltokban, a a Zöldbolt és a Zöldpolc áruházakban vásárolhatnak le. A 4-6. helyezést elért közösségek szintén utalványokat kaptak, a 7-8. helyezett csapatok pedig környezetbarát tisztítószercsomagot.