close
Európai palaipar: lassan járj, tovább érsz!
Egyéb - Gáz

Európai palaipar: lassan járj, tovább érsz!

A nem-konvencionális gázipart kísérő lakossági ellenérzések Észak-Amerikából másolódtak Európába, a tengerentúlon pedig pénzügyi féltékenyég az alapja. Az EU szabályrendszere viszont még kiforratlanul is jobban védi a környezetet, mint az USA-beli.

Az észak-amerikaival ellentétben az európai nem-hagyományos gázipar kifejlődése nem robbanásszerű lesz, inkább lassú és fenntartható növekedéssel lehet majd számolni, vonta le a következtetést a Natural Gas Europe online lap egy londoni energiakonferencia után.

Bár lassítja, de nem állítja meg az alszektort az, hogy Európa lassan közelít a témához, a nem-hagyományos gázipar pedig szorosa kötődik ahhoz, hogy milyen gyorsasággal fogadja el a lakosság. „Ha látjuk az összes direktívát és a legjobb rendelkezésre álló technológiát, általában azt érezhetjük, hogy a környezet teljesen védett”, mondta George Kremlis, az Európai Közösség környezetvédelmi hatásokkal foglalkozó egységének főigazgatója. Mint hozzátette, kizárólag olyan fejlesztéseket próbálnak majd elfogadtatni a lakossággal, amelyek tudományosan bizonyítottan környezetkímélők és fenntarthatóak. „Tanultunk az USA tapasztalatából. Az európai keretszabályozás jóval szigorúbb.” A hatóságok a szabályok kialakítása során vizsgálják többek között az ivóvízkészleteknek a gázlelőhelyektől való távolságát, és feltérképezik azt.

Ez az óvatoskodás ugyanakkor már lehűtötte a befektetők lelkesedését, mondja Bob Buhr, a Societé Générale hitelvizsgálati osztályának igazgatója. „Bármi is történjen az európai nem-konvencionális gázzal, nem az amerikai modellt fogja követni. Úgy látszik, hogy Európa ennek a folyamatnak a szélsőségeit kívánja megfogni”, folytatta Buhr, majd emlékeztetett, a KPMG elemzőintézet legutóbbi jelentése szerint az európai termelés akár 40 százalékkal is drágábba lehet az amerikainál.

Az Egyesült Államok és Európa szabályozása alapvetően különbözik, ezért itt másféle módszereket kell alkalmazni annak széleskörű elfogadtatása érdekében. Graham Dean, a Reach Coal Seam Gas Ltd. vállalat igazgatója szerint az a lakossági ellenállás, ami Európában tapasztalható, automatikusan másolódott át az USA-ból. Szerinte az ellenérzések Amerikában azért tűntek fel, mert „azok, akiknek van szénhidrogén-engedélyük, sok pénzhez jutottak, míg azok, akiknek nincs, nem jutottak semennyi pénzhez. A gazdag emberek gazdagabbakká válnak.”

Az Egyesült Királyságban más a helyzet, hiszen a szénhidrogén-források termelési joga a koronáé, bár az ellenérzések ugyanolyanok, mint máshol. Ahhoz, hogy mindez az ellenkezés megszűnjön, összefogás szükséges, hiszen az iparág akár 50 ezer új munkahelyet is kínálhat a következő tíz évben, mondja Dean.