close
Egy unortodox költségvetési trükk is lehet az olajár
Egyéb - Olaj

Egy unortodox költségvetési trükk is lehet az olajár

Aláássa az orosz költségvetési törvény hitelességét a világpiaci nyersolajárakra adott hivatalos orosz előrejelzés emelése, amelynek valószínű célja az orosz közfinanszírozáson támadt repedések elfedése, emellett éppen ellentétes az árfolyammozgás várható irányával – vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított elemzésükben felidézték, hogy Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a minap 105 dollárra emelte az idei költségvetésben figyelembe vett hordónkénti olajárat, jóllehet az elmúlt öt év átlagárának használatát előíró orosz költségvetési törvényből 97 dolláros árfolyam alkalmazása következnék. A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozták, hogy az uráli orosz alaptípus egységára is csak 102 dollár jelenleg, és a cég számításai szerint legalább 115 dolláros hordónkénti olajárra lenne szükség az orosz államháztartási mérleg kiegyensúlyozásához.

Ráadásul a Capital Economics szakelemzőinek előrejelzése alapján az év hátralévő részében a világpiaci olajár nem emelkedni, hanem csökkenni fog: a ház 2013 végére az uráli alaptípus esetében 93 dollár körüli hordónkénti árfolyammal számol. Mindezek alapján a cég elemzői úgy vélekednek, hogy a hivatalos olajár-előrejelzés emelése az olajexporton kívüli forrásokból – köztük a privatizációból – származó, a várakozásoktól elmaradó bevételek elleplezésére tett erőfeszítésnek tűnik.

A Capital Economics londoni szakértőinek előrejelzése szerint az olajexport-jövedelmek kiszűrésével számolt orosz államháztartási hiány az idén eléri a hazai össztermék (GDP) 11,8 százalékát az így mért tavalyi 10,6 százalékos deficit után. A cég szerint jóllehet Oroszország költségvetési pozíciója a felszínen erőteljesnek tűnik, egyre komolyabb aggodalom forrása az orosz közfinanszírozás általános “egészségi állapota”, és főleg mind nagyobb függősége az olajexport-bevételektől.

Erre a problémára más nagy londoni házak szakértői is felhívták már a figyelmet, és az is konszenzusos előrejelzés a Cityben, hogy az idén a nyersolaj világpiaci ára nem emelkedni, hanem jelentősen csökkenni fog. Sir Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke befektetőknek tartott minapi előadásában kiemelte: tavaly a nyersolaj- és a földgázexport a teljes orosz kivitel csaknem 70 százalékát tette ki, és az ebből eredő jövedelmek adták az orosz szövetségi költségvetés bevételeinek hozzávetőleg a felét. Sir Suma hangsúlyozta, hogy a kőolaj és egyéb nyersanyagok kitermelésének részaránya az orosz gazdaság teljesítményének egészén belül jelenleg még nagyobb is, mint tizenöt évvel ezelőtt volt.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays – amely rendszeres olajpiaci helyzetértékeléseket is összeállít – új prognózisában jelentősen csökkentette 2013-ra szóló átlagos olajár-előrejelzéseit. A ház a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta idei egész éves hordónkénti átlagárára adott becslését 125 dollárról 112 dollárra, a nyugati félteke irányadó alaptípusa, a West Texas Intermediate (WTI) 2013-as átlagárára szóló prognózisát 108 dollárról 95 dollárra módosította felülvizsgált előrejelzésében.