close
Piebalgs szerint rövidesen megszülethet az új emissziós és megújuló direktíva
Egyéb - Emisszió

Piebalgs szerint rövidesen megszülethet az új emissziós és megújuló direktíva

A napokban lezĂĄrulhat az uniĂł Ăşj emissziĂłs ĂŠs megĂşjulĂł energia direktĂ­vĂĄjĂĄnak egyeztetĂŠse, legalĂĄbbis erre szĂĄmĂ­t a kĂśzĂśssĂŠg energiaĂźgyi biztosa. Andris Piebalgs optimista, az Ăşj irĂĄnyelv tervezet sorsĂĄt illetően, amely kĂśtelezni fogja a tagorszĂĄgokat, hogy 2020-ig 20 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkkentsĂŠk a szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄsukat, ĂŠs 20 szĂĄzalĂŠkra nĂśveljĂŠk a megĂşjulĂł forrĂĄsok rĂŠszesedĂŠsĂŠt a primer energiaforrĂĄsok kĂśzĂśtt. Ezekkel egyĂźtt az energiafogyasztĂĄs 20 szĂĄzalĂŠkos csĂśkkentĂŠsĂŠt is előĂ­rnĂĄk.

A Platts beszĂĄmolĂłjĂĄban emlĂŠkeztet, hogy a tagorszĂĄgok kĂśrnyezetvĂŠdelmi miniszterei kedden szavaztak a tervezetről, amely gyebek mellett tartalmazza a tĂśbb tagorszĂĄg ĂŠs tĂśbb energetikai tĂĄrsasĂĄg ĂĄltal is aggĂĄlyosnak tartott co2 kvĂłta aukciĂłs szabĂĄlyozĂĄst.

Ismert, hogy BrĂźsszel tervei szerint 2012 utĂĄn a nemzeti emissziĂłs kvĂźtĂĄbĂłl nem ingyenesen jutnĂĄnak, a műkĂśdĂŠsĂźkhĂśz szĂźksĂŠges kibocsĂĄtĂĄsi egysĂŠgekhez az ipari vĂĄllalkozĂĄsok, erőművek, hanem nyilvĂĄnos aukciĂłn kellene megvĂĄsĂĄrolniuk a szĂźksĂŠges mennyisĂŠget.

A tagorszĂĄgok vezetői, ĂŠs az EurĂłpai Parlament jĂł ideje egyeztet az Ăşj direktĂ­vĂĄk vĂŠgleges, mindkĂŠt fĂŠlnek elfogadhatĂł szĂśvegről, miutĂĄn tĂśbb tagĂĄllam, kĂśztĂźk pĂŠldĂĄul Lengyel- ĂŠs OlaszorszĂĄg is szĂłt emelet az aukciĂłs elkĂŠpzelĂŠs ellen. AttĂłl tartanak ugyanis, hogy az emissziĂłs kvĂłtabeszerzĂŠs kĂśtlsgĂŠei tovĂĄbb hajtjĂĄk az energiaĂĄrakat.