close
Perzsa Vezeték, hatmiliárd dollárból
Egyéb - Gáz

Perzsa Vezeték, hatmiliárd dollárból

EmlĂŠkezetes, hogy a Nabucco projekt az eredeti tervek szerint az irĂĄni gĂĄzra alapult volna, orosz ĂŠrdekek bevonĂĄsa nĂŠlkĂźl. Most Ăşgy ĂĄll, hogy az irĂĄni gĂĄz az orosz segĂ­tsĂŠggel ĂŠpĂ­tendő Perzsa VezetĂŠken ĂŠrkezik.

Az EurĂłpai BizottsĂĄg alapvetően nem szĂĄmĂ­t az irĂĄni gĂĄzra a Nabucco gĂĄzvezetĂŠkben, jelentette ki a testĂźlet szĂłvivője, Ferran Tarradelias. A fő ok IrĂĄn nukleĂĄris programja. A szĂłvivő Akbar Turkan irĂĄni olajminiszter-helyettes azon, e heti bejelentĂŠse utĂĄn nyilatkozott, hogy a perzsa ĂĄllam meg kĂ­vĂĄnja ĂŠpĂ­teni a Nabucco alternatĂ­vĂĄjĂĄt, a 3300 kilomĂŠteres Perzsa VezetĂŠket, hatmilliĂĄrd dollĂĄrbĂłl. A cső TĂśrĂśkorszĂĄgon ĂĄt juttatnĂĄ el EurĂłpĂĄba az irĂĄni gĂĄzt. Eszerint viszont bĂĄrmit is gondol az EU az irĂĄni urĂĄndĂşsĂ­tĂĄsi programrĂłl, s akĂĄr fogadnĂĄ az irĂĄni gĂĄzt, akĂĄr nem, ha az eladĂł eleve mĂĄs szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonalat kĂŠpzel el a szĂŠnhidrogĂŠnnek.

Az irĂĄni parlament energia bizottsĂĄgĂĄnak tagja, Husszein Zulinvar az azeri Trend hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg szerint maga is hangsĂşlyozta, hogy az IrĂĄn elleni szankciĂłk miatt ĂŠpĂ­tenek a gĂĄzuknak mĂĄs vezetĂŠket. „Új megoldĂĄs kellett, hiszen nĂŠhĂĄny uniĂłs orszĂĄg csatlakozott az embargĂłhoz az amerikai felhĂ­vĂĄsra. IrĂĄn orosz segĂ­tsĂŠget remĂŠl projektjĂŠhez, hiszen OroszorszĂĄg egyike a gĂĄztrojkĂĄnak is nevezett, formĂĄlĂłdĂĄs alatt lĂŠvő, gĂĄzkartellnek.

TĂśrĂśkorszĂĄg vĂĄllalta, hogy megteremti a gĂĄznak a terĂźletĂŠn valĂł, biztonsĂĄgos szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt. A tĂśrĂśkorszĂĄgi csőĂŠpĂ­tĂŠst IrĂĄn finanszĂ­roznĂĄ, de szĂ­vesen fogad mĂĄs beruhĂĄzĂłkat is.