close
Putyin szerint az orosz-ukrán gázvita nem befolyásolja az európai ellátást
Blog - Egyéb - Gáz

Putyin szerint az orosz-ukrán gázvita nem befolyásolja az európai ellátást

OroszorszĂĄg bĂ­zik benne, hogy a gĂĄzellĂĄtĂĄsrĂłl, illetve a gĂĄz ĂĄrĂĄrĂłl UkrajnĂĄval folyĂł vitĂĄk nem okoznak problĂŠmĂĄt az eurĂłpai gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokban – mondta Valgyimir Putyin, orosz kormĂĄnyfő. Az eurĂłpai gĂĄztranzit zavartalansĂĄga ĂŠrdekĂŠben tavaly is megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśttek UkrajnĂĄval, a kĂŠtoldalĂş tĂĄrgyalĂĄsok idejĂŠre, Moszkva arra szĂĄmĂ­t, hogy Kijev idĂŠn is betartja az erre vonatkozĂł egyezsĂŠget. Putyin a kĂśzeli napokra Ă­gĂŠrt rĂŠszletes tĂĄjĂŠkoztatĂĄst az eurĂłpai vĂĄsĂĄrlĂłknak. UkrajnĂĄnak hĂŠtfőig kellett volna kifizetni adĂłssĂĄgĂĄt.

Az orosz kormĂĄnyfőt idĂŠzve a Platts tudĂłsĂ­tĂĄsĂĄbĂłl kiderĂźl, hogy Ukrajna egyelőre nem fizette ki 2,5 milliĂĄrd dollĂĄros gĂĄzadĂłssĂĄgĂĄt. Se a Gazprom, se Ukrajna szĂĄmĂĄra nem kis Ăśsszegről van szĂł – ismerte el Putyin. ÚjsĂĄgĂ­rĂłk kĂŠrdĂŠsĂŠre vĂĄlaszolva az orosz kormĂĄnyfő azt mondta, a Gazprom ma feleannyiĂŠrt szĂĄllĂ­tja a gĂĄzt UkrajnĂĄba, mint az eurĂłpai vĂĄsĂĄrlĂłinak.

Az ukrĂĄn ĂĄllam tulajdonĂĄban lĂŠvő NaftogazUkrajnyi, a december 1.-i hatĂĄridőig nem fizette ki a Gazprommal szemben fennĂĄllĂł adĂłssĂĄgĂĄt. Az orosz gĂĄzĂłriĂĄs ĂŠs az ukrĂĄn ĂĄllami gĂĄztĂĄrsasĂĄg kĂśzĂśtt, ĂŠvvĂŠgĂŠn ĂĄltalĂĄban feszĂźltĂŠ vĂĄlik a viszony, a kĂŠt tĂĄrsasĂĄg ugyanis ĂĄltalĂĄban ilyenkor egyeztet a kĂśvetkező ĂŠvi szĂĄllĂ­tĂĄsokrĂłl, ĂŠs ĂĄrakrĂłl.