close
Paks felkészült a biztonsági kihívásokra
Atom - Egyéb

Paks felkészült a biztonsági kihívásokra

A paksi atomerőmű maximálisan felkészült mind az üzemzavar, mind a külső támadás, mind korunk egyik legjelentősebb kihívása, a kibernetikai támadások kivédésére – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter péntek délután Pakson. A miniszter szerint az atomerőmű olyan szintre fejlesztette biztonsági rendszereit, hogy ezzel Európa egyik legjobbja let.

A magyar honvédségnek számos olyan feladata van, amely kapcsolódik Paks biztonságához, számos területen működnek együtt meghatározott tervek alapján, amelyeket folyamatosan egyeztetnek és rendszeresen gyakorolnak – fogalmazott a miniszter, miután látogatást tett az atomerőműben. A Magyar Honvédség maximálisan fel van készülve arra, hogy a paksi atomerőművet megvédje a légtérből érkező támadások ellen is – tette hozzá. Mint kifejtette, évente több mint 500 ezer légi jármű használja Magyarország légterét, ezek figyelemmel kísérése, a légtér rendjének biztosítása nagy részben a Magyar Honvédség feladata. Ezért is nagyon fontos, hogy Pakstól nem messze, Medinán megkezdték a harmadik háromdimenziós radar felépítését. Hamvas István vezérigazgató közölte: egy sor biztonságnövelő beavatkozást végeztek el az elmúlt években az atomerőműben. Ennek köszönhetően idén az úgynevezett stresszteszten Európa egyik legbiztonságosabb atomerőművének bizonyult a paksi.

Újra termel a négyes blokk

A múlt héten észlelt műszaki hibát elhárították, s így csütörtökön megkezdte az áramtermelést a paksi atomerőmű 4-es blokkja – közölte Kovács Antal kommunikációs igazgató. Elmondta, a reaktor hajnali két órakor kapcsolódott a hálózatra és még ma eléri a névleges teljesítményt. Mind a javítás, mind az újraindítás a terv szerint haladt, így tartották a tervezett hatnapos határidőt is. Az elmúlt héten a tervezett mértéket meghaladó szekunderköri víz szivárgását észlelték a szakemberek a 4-es blokkon. A reaktort a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel történt egyeztetés után, november 9-én hajnalban tervezett és ellenőrzött módon állították le.