close
Paks és a mátrai lignit segíthet a függőség csökkentésében
Áram - Egyéb

Paks és a mátrai lignit segíthet a függőség csökkentésében

A gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg miatti energiaigĂŠny csĂśkkenĂŠse ellenĂŠre is legalĂĄbb 4500-5000 megawattnyi, Ăşj erőművi kapacitĂĄsra lesz szĂźksĂŠg 2025-ig MagyarorszĂĄgon, ezt azonban olyan forrĂĄsokra alapozva kell megteremteni, hogy ne nĂśvekedjen tovĂĄbb a fĂśldgĂĄzfĂźggősĂŠg – mondta AszĂłdi Attila, az MTA energetikai bizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke nem sokkal ezelőtt Budapesten, a Magyar Energetikusok kerekasztalĂĄnak alakulĂł rendezvĂŠnyĂŠn. EmlĂŠkeztetett, hogy MagyarorszĂĄg esetĂŠben nemcsak a fĂśldgĂĄz-, de az importfĂźggősĂŠg is kiemelkedően magas uniĂłs ĂśsszehasonlĂ­tĂĄsban.

A magyar erőműpark ĂĄtlagĂŠletkora 24 ĂŠv, de szĂĄmos egysĂŠg mĂĄr 30 ĂŠve van Ăźzemben, ezĂŠrt belĂĄthatĂł időn belĂźl elkerĂźlhetetlĂŠen a selejtezĂŠs. KĂźlĂśnĂśsen, hogy a rĂŠgi egysĂŠgek igen rossz, 30 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli hatĂĄsfokkal Ăźzemelnek, ez kĂśrnyezetvĂŠdelmi szempontbĂłl is tarthatatlan. A beĂŠpĂ­tett kapacitĂĄsokat tekintve nyilvĂĄnvalĂł, hogy a szĂŠn ĂŠs a fĂśldgĂĄz rĂŠszesedĂŠse meghatĂĄrozĂł, mellettĂźk 37 szĂĄzalĂŠk a nukleĂĄris enrgiatermelĂŠs rĂŠszesedĂŠse.

AszĂłdi Attila szerint a fĂśldgĂĄz nyilvĂĄn tovĂĄbbra is meghatĂĄrozĂł energiaforrĂĄs marad az ĂĄramtermelĂŠsben, de pĂŠldĂĄul a lakossĂĄgi hőenergia ellĂĄtĂĄsban cĂŠlszerű volna a biomassza felhasznĂĄlĂĄs bővĂ­tĂŠse, amivel csĂśkkenthető volna az orszĂĄg Ăśssz gĂĄzfogyasztĂĄsa. Az MTA szakbizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke szerint, a mĂĄtraaljai lignitvagyon hasznosĂ­tĂĄsĂĄrĂłl nem mondhatunk le, kĂźlĂśnĂśsen, hogy mĂĄr rendelkezĂŠsre ĂĄll a technolĂłgia, amivel jĂł hatĂŠkonysĂĄggal, vagyis kisebb szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄssal hasznosĂ­thatĂł ez a fosszilis energiaforrĂĄs.

A szakĂŠrtői szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint 2025-ig Ăśsszesen mintegy 4000 megawattnyi erőművi kapacitĂĄst fognak leĂĄllĂ­tani. Előzetesen 6000 megawattnyi Ăşj kapacitĂĄs megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt tartottĂĄk szĂźksĂŠgesnek a szakĂŠrtők, most azonban a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg miatti recessziĂł hatĂĄsaival szĂĄmolva, 4500-5000 megawattal szĂĄmolnak. AszĂłdi szerint ez azt jelenti, hogy kĂŠt Ăşj nukleĂĄris blokk ĂŠpĂ­tĂŠse esetĂŠn is szĂźksĂŠg van a lignitvagyon hasznosĂ­tĂĄsĂĄra.