close
Ősszel indulnak a KEHOP pályázatok
Egyéb - Emisszió - Megújuló

Ősszel indulnak a KEHOP pályázatok

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) a pályázatok jelentős része várhatóan 2015 harmadik és negyedik negyedévében jelenik meg, ugyanakkor kiírás alatt vannak az ivóvízminőséget javító és szennyvizes rendszerekre vonatkozó tenderek, ez utóbbi derogációs kötelezettség.

A 2014-2020-as időszakra vonatkozó KEHOP 1174 milliárd forint kerettel rendelkezik mondta Szabó Zsolt, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az Országgyűlés európai ügyek bizottsága ülésén

Az ország a forrás egy részét az európai uniós kötelezettségvállalás teljesítésére fordítja, de tartalmaz szabadon felhasználható összeget is. A KEHOP öt fő területre koncentrál majd. A klímaváltozással összefüggő beruházásra 324 milliárd forint keret áll rendelkezésre, ebből jellemzően az országos jelentőségű árvízvédelmi fejlesztéseket finanszírozzák – ismertette. A települési vízellátást, a szennyvízelvezetést, az ivóvízminőség javítását szolgáló fejlesztésre 386 milliárd forintot szánnak – tette hozzá.

Kiemelt terület lesz a hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztés is 124 milliárd forint kerettel, egyebek közt ide tartozik majd a hulladékgazdálkodás átalakítása. A természetvédelemre és az élővilág fejlesztésére 31,3 milliárd forintot irányoztak elő, ez a keret zömében a nemzeti parkok kiemelt projektjeinek fejlesztését szolgálja. Az energiahatékonyság növelésére, a megújuló energia alkalmazásra 308 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a fejlesztési időszakban – ismertette az államtitkár.

Újdonság lesz az energiahatékonyság területén a lakosság támogatása a KEHOP-ban 120 milliárd forint értékben. A szaktárca államtitkára kitért arra, hogy támogatják a geotermikus energia és a napenergia felhasználást, egyebek közt szeretnék elősegíteni olyan erőművek létesítését, amelyek hulladékból és szennyvíziszapból állítanak elő energiát, ezek zömükben a távhőszolgáltatást segítenék elő.