close
Brüsszel szerint a Gazprom visszaél az erejével
Egyéb - Gáz

Brüsszel szerint a Gazprom visszaél az erejével

Az Európai Bizottság szerint a Gazprom orosz gázipari cég visszaél piaci erőfölényével, főleg Közép- és Kelet-Európában – írta a keddi Financial Times.

A londoni gazdasági napilapnak két, “az ügyet ismerő” bizottsági illetékes elmondta, hogy Margrethe Vestager versenypolitikai biztos szerdán terjeszti elő hivatalosan Brüsszel kifogásainak listáját. A Financial Times értesülése szerint az EU-bizottság vizsgálatának három fő megállapítása az, hogy a Gazprom piaci dominanciájával visszaélve túlszámlázta a kelet-európai fogyasztóknak szállított földgázt, korlátozta az általa exportált földgáz továbbeladását, és akadályozta a földgáz beszerzését más forrásokból.

A bizottság mindezt már tavaly megállapította, de Brüsszel eddig nem lépett, tartva attól, hogy még inkább magára haragítja az egyébként is harcias Moszkvát, és Oroszország esetleg a gázszállítások leállításával reagál – írta a Financial Times.

A lap szerint most is valószínűsíthető, hogy Moszkva provokációnak veszi a Gazprom elleni vádak hivatalos előterjesztését, és egyes diplomáciai vélemények szerint a lépés nincs összhangban azokkal az uniós erőfeszítésekkel, amelyek célja az ukrajnai válság rendezésében elért bizonyos haladás kihasználása lenne a további előrelépésre.