close
Összefoglaló: Ez történt az energiapiacon
Áram - Blog - Egyéb - Gáz - Olaj

Összefoglaló: Ez történt az energiapiacon

Július folyamán az európai spot-piaci gáztőzsdéken nem mutatkozott jelentős ármozgás. Az európai szinten irányadó TTF tőzsdén 0,275 euró/m3 körül, féleurós sávban mozgott a kereskedés a hónap túlnyomó részében. A kőolaj ára az észak-afrikai feszültségek kiújulása miatt nagymértékben emelkedett júliusban.

A villamosenergia-piacon némi emelkedés volt megfigyelhető a június végi szintekhez képest, amely elsősorban a meleg időjárással magyarázható keresletnövekedésnek tudható be. Míg július első felében a 35 és 40 euró/MWh közötti kötések dominálták a kereskedést, addig a hónap második felében már rendre 40 euró felett kereskedtek az általános villamos energia zsinórtermékkel az EEX-en, sok esetben megközelítve az 50 euró/MWh-ás szintet. A hazai szervezett villamosenergia-piac, a HUPX másnapi piacán prémium mutatkozott a német/osztrák árakhoz képest. Míg a hónap első felében jellemzően 40 euró felett történtek a kötések, addig július 20-át követően már meglehetősen hektikus kereskedés következett, ahol nem egyszer 60 euró feletti árszintek is kialakultak – írta a KPMG Energetikai Trendfigyelő.

Lezárul az E.ON-MVM ügylet

Néhány hónapon belül lezárulhat az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. megvásárlása – közölte az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. csütörtökön. A társaság szerint az MVM részben saját, részben külső forrásból finanszírozza az ügyletet, ám nem részletezték, hogy milyen arányban. A vételár utalására a tranzakció zárásakor kerül sor. Az MVM csütörtöki közgyűlése Horváth Pétert nevezte ki a földgáz divízió vezérigazgatójává. A társaság erről szóló közleménye szerint az MVM közgyűlése a vállalatcsoport földgázüzletágának jelentős növekedésére tekintettel úgy döntött, hogy önálló vezérigazgatót bíz meg a tevékenység irányításával. Baji Csaba elnök-vezérigazgató a továbbiakban az MVM alaptevékenységéhez, a villamosenergia-termeléshez kapcsolódó területeket irányítja, és az igazgatóság elnökeként továbbra is a társaságcsoport első számú vezetője.

Egységesülő árampiac

Kormánydöntés született arról, hogy a jövőben a gázkészülékek, -vezetékek és -csatlakozók műszaki biztonsági felülvizsgálatának költségét a szolgáltatóknak kell vállalniuk, illetve egy kormányzati interjúban felmerült annak elvi lehetősége, hogy az Európai Unió energiahatékonysági direktívájában szereplő éves 1,5 százalékos megtakarítási értéket járulék formájában fizethetik majd meg az érintett energetikai szerepők.
A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) bejelentette, hogy hivatalosan is elindultak a tárgyalások a tavaly megvalósult villamosenergia-piac összekapcsolás kiszélesítésére, miután Románia és Lengyelország is kifejezte csatlakozási szándékát.

A kőolaj ára az észak-afrikai feszültségek kiújulása miatt nagymértékben emelkedett júliusban. A Brent esetében a hónap eleji 100 dollár körüli szintekről 110 dollár közelébe emelkedett az árfolyam, míg az észak-amerikai piacra jellemző WTI esetében 96 dollárról 104 dollár nőtt a kereskedési ár. Az egyiptomi helyzet stabilizálódásáig érdemi árcsökkenés nem várható az elkövetkező hetekben.

Bányászati koncessziókat írtak ki

A lehetséges befektetőknek Magyarország hét területén nyílik lehetőségük kizárólagos bányászati koncessziós jogok pályázati úton történő megszerzésére. A geotermikus energia kutatása, kinyerése és hasznosítása céljából Jászberény, Ferencszállás és Kecskemét esetében, míg szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére a Szegedi medence délkeleti és nyugati, valamint Battonya-Pusztaföldvár északi és déli területeire vonatkozóan jelentek meg koncessziós pályázati felhívások. (Az iparági véleményeket a bányászati kocessziókról itt olvashatja!)