close
Hollandiában nem félnek a repesztéstől
Egyéb - Gáz

Hollandiában nem félnek a repesztéstől

Egy jelentés nyomán engedélyezi a holland vezetés a nem-hagyományos próbafúrásokat, ugyanis a geológiai felmérések szerint nem veszélyezteti a környeztet az ehhez alkalmazott technológia.

 

Korábban nem csak civilek, de a Heineken sörgyár is tiltakozott a szektor elindítása ellen, a hatóságok a technológia fejlődésére hivatkozva engedélyeznék az eljárást.

Hollandiában biztonságosan végezhető a nem-hagyományos gáztermelés, illetve az ahhoz kapcsolódó mélységi hidraulikus repesztés, áll egy tanulmányban, amely a holland gazdasági minisztérium részére készült. A hatóságok ennek hatására szeretnék minél előbb engedélyezni az első tesztfúrásokat, állítja a holland RTL televízió csatorna, amelynek a birtokába jutott az erre vonatkozó iratok másolata.

A holland parlament pénteken vitatta meg az ügyet a gazdasági miniszter Henk Kamp vezetésével, írja a Natural Gas Europe online lap. A hatóságok korábban már bejelentették, hogy engedélyezni fogják a próbafúrásokat Boxtelben, Haarenben és Noordoostban, amely egy ármentesített, belvizes szárazföldi terület. Ennek hatására civil tiltakozások bontakoztak ki, de a vízügyi hatóságok és a Heineken sörgyár is szót emelt a sok felmérés által a környezetre káros technológia használata ellen. A Vitens ásványvízvállalat kijelentette, hogy attól tart, a mélységi repesztések nyomán visszafordíthatatlanul károsodnak az alsó földrétegekben elhelyezkedő édesvízkészletek.

A brit Cuadrilla energetikai vállalat, amely a holland Energie Beheer Netherlands-szal (EBN) társult a hollandiai kutatás, termelés és szállítás céljából, nemrégiben benyújtotta a hatóságokhoz a próbafúrásokra vonatkozó kérelmét. A gáz kereskedelmét a holland állam végezné. Egy felmérés szerint azonban a megkérdezettek (8500 fő) 55 százaléka ellenzi a palagáztermelést, míg 32 százalékuk kifejezetten jó dolognak tartaná. Ez a felmérés igencsak próbára teszi a jelenlegi kormányt, nemrégiben egy, a technológia használatának betiltásáról szóló törvényjavaslatot kellett a parlamentnek megvitatnia. Ugyanakkor, a javaslatot benyújtó párt elnöke, Diederik Samson kijelentette azt is, hogy lehetséges, hogy később meggondolja magát a pártja, hiszen a meggyőződésüket a korábbi technológiára alapozták, azóta pedig az sokat fejlődött.

A holland energiafelhasználás 45 százaléka földgázból származik, de a legnagyobb mezőjük, a Groningen kimerülőben van, az ország pedig akár egy évtizeden belül gázimportőrré válhat. A Hollandiában kitermelhető nem-hagyományos földgáz mennyisége 2400-11000 milliárd köbméter lehet.