close
Összefogás az okos mérésért
Áram - Egyéb - Gáz - Távhő

Összefogás az okos mérésért

Európában is ritkaságszámba menő módon összefogott négy budapesti közműszolgáltató, az ELMŰ Hálózati kft., a Főgáz Földgázelosztási kft., a FŐTÁV Zrt. és a Fővárosi Vízművek Zrt. és közösen indították el okos mérési pilot projektjüket.

A projekt keretében megvalósuló egyedülálló összefogás eredményeképpen a négy szolgáltat számos vizsgálati eredményhez jut majd mind az energiapiaci szereplők műszaki- gazdasági együttműködésének lehetőségeiről, mind a pilot hatására változó fogyasztói szokások feltérképezésének ismeretéhez – hangzott el a négy közműszolgáltató közös budapesti sajtótájékoztatóján, szerdán. A projekt ezenkívül megteremti a lehetőséget a hálózati veszteségek csökkentésére is, így szolgálva a nemzeti energiastratégiában meghatározott energiahatékonysági célokat.

A pilot során a fővárosban élő fogyasztók találkozhatnak a legújabb technológiák nyújtotta lehetőségekkel, amelyeknek fő célja, hogy visszajelzésekkel szolgáljon a minél tudatosabb és takarékosabb energiafelhasználás érdekében. A pilot projektben résztvevő fogyasztók teljes és pontos képet fognak kapni az otthonukban felhasznált energia minden szegmensének pontos mennyiségéről, így módjuk nyílik arra is, hogy optimalizálják fogyasztásukat.

A projekt keretében nyolcezer villamos fogyasztásmérő, ezer-ezer gáz- és vízmérő, valamint 500 távfűtési hőfogyasztás-mérő kerül rendszerbe kapcsolásra 2013-ig. A szerelések várhatóan szeptemberben kezdődnek meg, januárban pedig beindul az éles üzem, 2013 végén pedig összegzik a projekt eredményeit a Magyar Energia Hivatallal. Az új rendszer segítségével a fogyasztó a közműcégek meglévő ügyfélszolgálati rendszerén keresztül juthat hozzá az adatokhoz. A szolgáltatók azt is vizsgálják, hogy GSM alapú, vagy a villamos rendszert kommunikációra használó fogyasztásmérők kerüljenek a jövőben széles körű bevezetésre.

A fogyasztók kiválasztását a közműcégek és a MEH által felkért közvélemény-kutató cég végzi majd, de teljes lecserélésre kerül egy teljes község minden fogyasztásmérője is. A fogyasztók kijelölése tehát statisztikai alapon történik, de teljesen önkéntes lesz, bárki visszautasíthatja a projektben való részvételt. A szolgáltatók bizalmasan kezelik a fogyasztók adatait, így azok nem kerülhetnek más területen felhasználásra. A készülékek felszerelése nem olcsó, de projektben résztvevő fogyasztók számára teljesen ingyenes lesz, a szolgáltatók saját maguk finanszírozzák a mérőik cseréjét. A projekt segítségével egyébként arra is fény derülhet majd a későbbiekben, hogy országos szinten, hogyan és ki által lenne finanszírozható az okos hálózat kiépítése.

A projekt aktualitását a múlt héten az uniós energetikai miniszterek találkozóján elfogadott energetikai szolgáltatókra vonatkozó irányelv adja, amely az Unió energiahatékonysági stratégiájába illeszkedik. Az irányelv a szolgáltatókra bízza a hatékonysági megoldások kialakítását” – mondta a budapesti sajtótájékoztatón Hans-Günter Hogg, az ELMŰ Nyrt. igazgatóságának tagja.

„Mi már azon gondolkodunk, hogyan lehetne Magyarországon is meghonosítani az intelligens mérési hálózatot (smart grid). A német szakember szerint eddig a vita a témában főként szakmai berkeken belül zajlott, ám eljött az ideje annak is, hogy a fogyasztók is megtudhassák, milyen előnyei vannak ennek a technológiának. „A fogyasztó számára ugyanis az a lényeges, hogy minél olcsóbban juthasson energiához, és az a legjobb megtakarítás, ha kevesebbet fogyasztunk. A technika lehetővé teszi, hogy a fogyasztó online kövesse saját fogyasztását és alakíthassa is azt. Az okos mérés tehát elsősorban láthatóvá, követhetővé teszi a fogyasztást” – mondta az Elmű igazgatósági tagja.

Ennek a projektnek a segítségével a fogyasztók azonban nem csak a saját fogyasztási szokásaikat kontrollálhatják, hanem a szolgáltatók is jobban kontrollálhatják a hálózati veszteségeket. Az online elérhető aktuális adatok segítségével a szolgáltatók ugyanis mindig tisztában lesznek a hálózaton átfolyó energia mennyiségével, így pedig elkerülhetik a túlterheléseket, vagy kimaradásokat.

A fogyasztó pedig nem csak annak örülhet, hogy látja a saját fogyasztói görbéjét, hanem a rendelkezésre álló tarifatáblázatok segítségével választhat az aktuális fogyasztásának megfelelő energetikai tarifák között. „Ha például látja, hogy éjszaka olcsóbban kapja az áramot, akkor az esti órákban fog mosni, vagy akkor használja a ruhaszárítóját. A jövőben azonban arra is lehetősége lesz majd a fogyasztóknak, hogy akár okos telefonon, interneten keresztül felügyelje otthonának energetikai rendszereit, és így le – vagy felkapcsolhassa azokat a berendezéseket, amelyeket használni szeretne. Ez persze még a jövő zenéje, de most megtesszük az első nagyon fontos lépést ebbe az irányba” – mondta Hans-Günther Hogg, aki bízik abban, hogy az eredmények ismeretében a projekt segítségével az egész ország területére kiterjedő törvényi szabályozás is létrejöhet. Ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a pilot kimenetelétől függően arra is sor kerülhet, hogy nem lesz országos szinten bevezetve okos mérő hálózat, azonban kiemelte, hogy a rendszer a szolgáltatók számára is jelentős megtakarítási lehetőségeket rejt, a hálózati veszteségek csökkentése, vagy a leolvasási rendszer automatizálása révén.