close
Folytatódik a kardcsörtetés a Kínai-tengeren
Egyéb - Olaj

Folytatódik a kardcsörtetés a Kínai-tengeren

Kína kedden ismételten figyelmeztette Vietnámot, hogy állítsa le gázkitermelési programját a vitatott hovatartozású területeken.

Kína és Vietnám sok egyezséget kötött a tengeri területi viták rendezéséről – emlékeztetett Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő pekingi tájékoztatóján. Hozzátette: Peking reméli, hogy Hanoi tiszteletben tartja ezeket, és nem tesz olyan lépést, amellyel csak bonyolítaná a kérdést. A kínai tengeri olajtársaság (CNOOC) legutóbb nyilvánosságra került döntése szerint a Dél-kínai-tengeren kilenc – összesen 160 ezer négyzetkilométernyi – területet jelölt ki külföldi vállalatokkal közös kitermelésre. Arra a kérdésre, hogy ez nem növeli-e a feszültséget Vietnámmal, Hung Lej azt válaszolta, ez a társaság “szokásos üzleti tevékenységének” része, ami összhangban van a kínai törvényekkel és a nemzetközi gyakorlattal.

A vietnámi törvényhozás a múlt csütörtökön elfogadott törvényében a Kína által is magáénak vallott Hszisa (Xisha)- és Nansa (Nansha)-szigeteket szuverenitása és közigazgatási felügyelete alá vonta. A kínai külügyminiszter-helyettes ezt követően a külügyminisztériumba hívatta Vietnám nagykövetét, és tiltakozott a lépés miatt. A kínai Országos Népi Gyűlés, vagyis a parlament külügyi bizottsága levelet küldött a Vietnámi Nemzetgyűlés külügyi bizottságának, amelyben ugyancsak ellenzését fejezte ki a törvény miatti.