close
Orosz-kínai üzlet: nagyobb a füstje, mint a lángja?
Blog - Egyéb - Gáz

Orosz-kínai üzlet: nagyobb a füstje, mint a lángja?

Valószínűleg az általánosan vártnál kisebb hatása lesz az orosz gazdaságra a Kínával szerdán aláírt 400 milliárd dolláros földgázexport-szerződésnek – jósolták londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai kiemelték, hogy bár a megállapodás 400 milliárd dolláros értéke nagynak tűnik – ez az orosz hazai össztermék (GDP) éves értékének 20 százaléka -, az ügylet azonban 30 évre szól, és így egy-egy évre átlagosan mintegy 13 milliárd dollár elvi exporttöbbletet jelent Oroszország számára. Az orosz export összértéke tavaly 593 milliárd dollár volt, és bár a kínai földgázügyletből eredő többlet nem csekély, aligha várható azonban ettől alapvető változás az orosz gazdaságban – hangsúlyozták a Capital Economics szakelemzői.

A ház szerint emellett a kínai ügylet a teljes orosz földgázexport-szektoron belül viszonylag kis részt jelent. Tavaly Oroszország összesen hozzávetőleg 200 milliárd köbméter földgázt exportált, ennek jelentős részét Európába. A Kínával szerdán aláírt ügylet alapján a kínai fél évente 38 milliárd köbméter orosz földgázhoz juthat. Ez azt jelenti, hogy egyelőre Európa marad az orosz energiahordozó-export messze legfontosabb piaca – áll a Capital Economics szerdai elemzésében.

Ráadásul a jelek szerint Oroszország engedményeket tett az ügylet érdekében, és a megállapodást Kínának kedvező kondíciókkal kötötték. Ha helytállónak bizonyulnak azok az utalások, hogy Oroszország 350 dollár/köbméter áron adja a földgázt Kínának, akkor Kína olcsóbban jut hozzá az orosz földgázhoz, mint Európa, az EU-importőrök ugyanis tavaly átlagosan 380 dollárt fizettek az orosz földgázimportért, nem beszélve az Ukrajnának jelenleg felszámolt 485 dollárról.

Moszkva mindemellett jóval nagyobb ügyletet szeretett volna: amikor a tárgyalások tíz éve elkezdődtek, Oroszország évi 70 milliárd köbméter kínai exportban reménykedett – áll a Capital Economics elemzésében. A cég szakértői hangsúlyozzák azt is, hogy a Gazprom orosz földgázipari cégnek komoly költségeket kell vállalnia a kínai export beindulása előtt: csak a szükséges infrastruktúra kiépítése 55 milliárd dollárba kerül, emellett Oroszország lemondott a bányajáradék kivetéséről is azoknak a mezőknek az esetében, amelyekből majd Kína kapja a földgázt.

A ház elemzői szerint mindehhez járul, hogy az ügylet még inkább megszilárdítja az orosz gazdaság jelenlegi növekedési modelljét, amelyben az energiahordozó-exportból eredő bevételek emelkedése szükséges a hazai fogyasztás finanszírozásához. Mindezt egybevetve a kínai földgázügylet jelentősége inkább abban áll, hogy Oroszország az ukrajnai válság közepette jelképes lépést tett Európától Ázsia felé – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni szakelemzői.