close
Nukleáris energiára építenek a csehek
Atom - Egyéb

Nukleáris energiára építenek a csehek

Csehországban az atomerőművek veszik át a jövőben a főszerepet a barnaszenes erőművektől a villamos energia előállításában – egyebek között ezt tartalmazza az aktualizált cseh állami energiakoncepció, amelyet az ipari és a kereskedelmi minisztérium csütörtökön hozott nyilvánosságra honlapján.

A csehországi villamos energia 43 százalékát jelenleg barnaszenes hőerőművekben állítják elő. 2010-ben ez még ötven százalék volt. Az atomerőművek jelenleg az áram egyharmadát termelik. Az aktualizált energetikai koncepció szerint tíz év múlva, 2025-ben a szerepek felcserélődnek, és az atomerőművekre esik a megtermelt villamos energia mintegy 45 százaléka, míg a barnaszén aránya egyharmadra esik vissza. Csehországban jelenleg mintegy 90 ezer gigawattóra villanyáramot termelnek évente.

Az áram mintegy 80 százalékát a Cseh Energetikai Művek (CEZ) állítja elő, amely részvényeinek 70 százaléka az állam tulajdonában van. A CEZ részesedése azonban fokozatosan csökken. Míg 2010-ben a CEZ 68 433 gigawattóra áramot állított elő, 2013-ban már csak 66 709 gigawattórát.
Csehország az utóbbi években tartósan áramexportáló ország. Évente mintegy 17 ezer gigawattóra áramot szállít külföldre.

Az E15 gazdasági napilap európai szakmai körökre hivatkozva azt írta, hogy Csehország Európában a harmadik legnagyobb áramexportáló ország. Nála több áramot csak Franciaország és Németország exportál. Az állami energetikai koncepció azzal számol, hogy Csehország a jövőben áramexportőr marad.