close
Nincs jó hírünk az autósoknak
Egyéb - Olaj

Nincs jó hírünk az autósoknak

Az üzemanyagpiaci árak és a forintárfolyam heti változását, valamint a pénteki 3 forintos dízel áremelést figyelembe véve február 25-én, szerdán a benzin ára várhatóan nem változik, a gázolajnál is a tartás a valószínűbb, de az emelés sem kizárt.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek. 

A Brent kőolaj ára a héten 58-62 dollár között változott, heti átlagban 4,5 dollárral, 8%-kal emelkedett az olajár. A hét utolsó napján az áremelkedés eltüntette a hét folyamán történt kismértékű csökkenést. Az olajár emelkedését részben az amerikai kőolajfúrások számának újabb csökkenése okozta, bár a csökkenés mértéke kisebb volt a vártnál. Az áremelkedés másik oka a hideg időjárás. Az USA keleti partjainál finomítók álltak le, vagy csökkentették termelésüket, a termékek szállítása lelassult, s a tüzelőolaj és fűtőolaj kereslet megemelkedett – írta heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

A Brent 1 hónapos határidős ára heti átlagban mintegy fél dollárral volt magasabb, mint a spot ár, péntekre már a spot ár lett magasabb. A héten az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség erősen növekedett, mivel a Brent ár meredekebben emelkedett, mint a WTI ára. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség heti átlagban 9 dollárra emelkedett.

A forint árfolyama a február 16 – február 20 -i héten 269 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 1,5 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét során folyamatosan erősödött. A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 0,1%-os csökkenést, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 0,2-0,7%-os emelkedést mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon 3%-os, az észak-európai piacokon 0,8-1,7% közötti volt az árak forintban mért növekedése. Ezen a héten az árfolyam változása mérsékelte a dollárpiaci árak emelkedését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára várhatóan nem fog változni, a gázolajnál is a tartás a valószínűbb, de max. 2 forintos emelés képzelhető el február 25-én, szerdán, figyelembe véve a pénteki 3 forintos gázolaj áremelkedést.  Így a benzin ára 355 forint/liter, a gázolaj ára a 368-370 Ft/liter közötti szinten változhat. Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 14%-kal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 22%-kal több benzint és 21,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.