close
15 milliót kapnak a MOL Zöldövezet Program nyertes pályázói
Egyéb - Olaj

15 milliót kapnak a MOL Zöldövezet Program nyertes pályázói

Kiválasztották a MOL környezetépítő és szépítő akciójának, a MOL Zöldövezet Programnak a nyertes pályázóit. A 33 pályázó összesen 15 millió forintnyi támogatásban részesül. 

A pénzből 9 közösség saját társasházának belső udvarát, míg további 24 pályázó települése zöldterületeit újítja meg. Dunaharasztiban például tanárok, szülők és gyerekek kertészkednek majd együtt: az általános iskola kertje kap új formát a MOL Zöldövezet Program segítségével. De egy több mint százéves budapesti ház belső udvara is megújul a Margit körúton, a lakók összefogásával visszakapja eredeti formáját. Megváltozik egy 326 fős kisközség élete is. Vasalján a régi óvoda használhatatlan kertjét alakítják át közösségi találkozó hellyé, melyet Tündérkertnek hívnak majd. 

Idén rekordszámú, összesen 141 pályázat érkezett be a MOL Zöldövezet Programra, mely Magyarországon egyedülálló: helyi közösségek környezetük megújítására ilyen mértékű támogatásban más pályázat segítségével nem részesülhetnek. 

A MOL környezetvédelmi programja 9 éve segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák a helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében. A programnak köszönhetően eddig több mint 120 millió forintnyi támogatásban részesültek a nyertes pályázók. 2014-ig a MOL Zöldövezet Program keretében közel 100 ezer fa, virág és cserje települt több mint 1,5 millió négyzetméter területen. A közösségek az összegből azonban nem csak őshonos növényeket, hanem kerti eszközöket és a megvalósításhoz szükséges alapanyagokat is vásárolhatnak. A pályázatokat idén három kategóriában várták, amelyek a közösségi kertek létesítése, társasházi belső udvarok megújítása, illetve települések zöld területeinek megújítása voltak.