close
Nehéz helyzetbe kerülhet a Mátrai Erőmű
Friss

Nehéz helyzetbe kerülhet a Mátrai Erőmű

Nemrégiben az Európai Unió új környezetvédelmi előírásokat fogadott el, amely miatt várhatóan több szénerőmű, így köztük a Mátrai Erőmű is, vagy bezárásra, vagy az eddigieknél jóval nagyobb beruházásokra kényszerül – hívta fel a figyelmet a World Wildlife Found (WWF).

Az Európai Unió, minősített többséggel, de igen szoros tagállamok közötti vita és szavazás (Igen-ek aránya: 65,14%, Nem-ek aránya: 34,86%) után végleg elfogadta azt a referenciadokumentumot, amely a 2020 utáni időszakra meghatározza a nagy tüzelőberendezésekre vonatkozó új, kötelező szennyezőanyag-kibocsátási szinteket. Az új előírások hazánkban elsősorban az eladás alatt lévő Mátrai Erőmű jelenleg üzemelő lignittüzelésű blokkjait érintik. A Mátrai Erőmű évente több, mint 6 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki, amely az ország teljes kibocsátásának több, mint 10%-át jelenti. Mindemellett óriási mennyiségű, egészségre káros kéndioxidot, nitrogénoxidot, és kifejezetten veszélyes szállóport is bocsát a légkörbe.

Mint általában a szén és ligniterőművek esetében, a Mátrai Erőmű (és annak új tulajdonosa) számára is elsősorban a kéntelenítés és a nitrogén oxidok leválasztása okoz majd komoly költségeket. Az erőműnek még sikerült megbirkóznia a 2016 január 1.-jén életbe lépett kibocsátási határértékekkel, de ez nagyon kevés ahhoz, hogy a most elfogadott, és 2020 után kötelező kibocsátási határértékeket (kéndioxid esetében 130 mg/Nm3; nitrogénoxid esetében 175mg/Nm3) akárcsak megközelítse. Az új tulajdonosok 2021-ben vagy bezárják a jelenleg üzemelő lignittüzelésű blokkokat, vagy jelentős beruházást hajtanak végre rajtuk a következő néhány évben, de legkésőbb 2020-ig.