close
10 milliárd forintért fejleszt az MVM Net
Friss

10 milliárd forintért fejleszt az MVM Net

Országszerte 10,73 milliárd forintból megvalósuló, optikai alapú hálózatfejlesztést valósít meg az MVM Net Távközlési Szolgáltató Zrt., hogy a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében a szélessávú lefedettséggel nem rendelkező régiók is legalább 30Mbit/s sebességű internet-hozzáféréshez jussanak – közölte Bakos Róbert műszaki igazgató szerdán Budapesten.

Tájékoztatása szerint a 2018 augusztusában záruló projekthez csaknem 8 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrást használnak föl. Az igazgató többek között a vállalkozások versenyképességének javulását és az elektronikus közigazgatás terjedését várja a beruházástól. A sajtótájékoztatón Vigné Szalontai Katalin projektvezető közölte, hogy az MVM Net Zrt. 13 járásban nyert megbízást NGA (Next Generation Access – új generációs szélessávú hozzáférés) hálózatfejlesztésre, a beruházások átlagosan 70 százalékos támogatási intenzitással valósulnak meg.

Elmondta: a beruházás körülbelül 300 települést érint, több mint 60 ezer lakossági, közel 3 ezer üzleti és 500 közintézményi igényt elégít ki. A fejlesztendő területek szórtan helyezkednek el, a társszolgáltatók infrastruktúrájára nem lehet mindenhol számítani, ezért saját építkezésekre is szükség lesz – tette hozzá. Közölte azt is, hogy a nyomvonaltervek 99 százalékban elkészültek és hamarosan készülhetnek a kiviteli tervek, ez 3-4 hónapot vesz igénybe, a kivitelezés pedig várhatóan a 3. negyedév végén elkezdődhet. Hozzátette, hogy a jövő nyári céldátum előtt elkészülő hálózatokat korábban is átadhatják, a lakossági igényeket az MVM Net Zrt. részben saját maga, részben partnerek bevonásával látja el.