close
Intelligens lesz a közvilágítás Balatonakarattyán
Egyéb

Intelligens lesz a közvilágítás Balatonakarattyán

Országos szinten egyedülállóan korszerűsített közvilágítási rendszert avattak fel és adtak át Balatonakarattyán a település vezetői, a hazai fényforrásokat biztosító GE Fényforrás üzletág és a projekt teljes megvalósításáért, üzemeltetéséért felelős E.ON képviselői a tegnapi napon. A település kibővített lámpaparkjával biztonságosabb környezetet kínál a lakóknak, míg az üzemeltetés gazdaságosabbá és környezetbaráttá válik az energiatakarékos világítótesteknek köszönhetően.

Balatonakarattyán az E.ON Energiakereskedelmi Kft. a hálózati szolgáltatóval alvállalkozásban együttműködve egy országos szinten is egyedülálló közvilágítási projektet adott át a mai napon: a közvilágítás korszerűsítését egy olyan intelligens irányító rendszer kialakításával valósították meg, amely a közvilágítás teljeskörű és digitalizált vezérlését biztosítja. A projektnek köszönhetően a település bevilágítottsága lényegesen javul, mivel a korábbi 787 darab elavult lámp helyett – a GE Fényforrás üzletág által Magyarországon gyártott – 1183 darab LED világít&o acute;test biztosítja majd az energiatakarékos közvilágítást.

A település közbeszerzési eljárás során hirdette ki az E.ON-t nyertes ajánlattevőként a projekt tervezésére, kivitelezésére és a korszerűsített közvilágítás 1 éves üzemeltetésére, amely legfeljebb 5 évre meghosszabbítható. A részben kormányzati, részben pedig önkormányzati forrásokból finanszírozott és kivitelezési munkáival 2017. februárban indult projekt tervezésének és kivitelezésének nettó értéke 126,8 millió forint.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a korszerűsítés mellett mintegy 50%-kal bővítettük is a közvilágítási eszközparkunkat. A világítás központi irányításáért felelős új, intelligens rendszer nem csak környezetbarát, energiahatékony, de hosszú távon is számos, a lakosság kényelmét és egészségét szolgáló további fejlesztést alapoz meg.” – hangsúlyozta Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere.

Az E.ON által megvalósított közvilágítás irányítási rendszer ugyanis – az önkormányzat igényeihez alkalmazkodva – további szenzorok vezérlésére is képes, így alkalmassá tehető többek között a forgalom, lég- és környezetszennyezésre vonatkozó adatgyűjtésre.

„A bővített és modernizált közvilágításnak további előnyei is vannak. A közvilágítás vezérlés segítségével minden korszerűsített lámpatest önállóan vezérelhető, energiafogyasztása ellenőrizhető és a kibocsátott fényerőssége is akár önállóan szabályozható. A lámpatestek mindegyike antennával felszerelt, egymással és a központi irányítással kommunikációra képes egységes rendszert képez.” – mondta el Lehoczki Balázs, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A közvilágítás üzemeltetéséhez szükséges főbb lámpatest paraméterek – többek között a lámpák típusai, fogyasztásuk, GPS koordinátáik – a közvilágítás irányítási rendszerből kinyerhetők, a lámpatestek meghibásodását az irányítási rendszer valós időben jelzi, így a rendszer használatával a hatékony üzemeltetése garantált.