close
Újra terítéken a magyar-horvát kétirányú gázkapcsolat
Friss

Újra terítéken a magyar-horvát kétirányú gázkapcsolat

Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlen, hogy a jövőben déli irányból is tudjon gázt vásárolni, ezért stratégiai fontosságú a magyar-horvát kétirányú földgázkapcsolat megteremtéséről szóló szándéknyilatkozat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a dokumentum aláírása után. A szándéknyilatkozatot Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára és Mario Siljeg horvát energiaügyi államtitkár írta alá.

Az észak-déli irányú infrastruktúra déli lábának kiépítése jelentősen elmaradt az északitól, Magyarország jelenleg délről nem tud gázt vásárolni, a magyar-román és a magyar-horvát vezetékeken csak a magyar fél tud gázt forgalmazni a szomszéd országok felé – fejtette ki a külügyminiszter.

A mostani megállapodás rögzíti azt a menetrendet, amelynek alapján Horvátország kétirányúsítja a magyar-horvát gáz interkonnektort, és a tervek szerint 2019 első negyedévétől Magyarország Horvátországból is vásárolhat gázt. A külügyminiszter hangsúlyozta, annak, hogy Magyarország gázt tudjon vásárolni déli irányból, fontos feltétele a horvátországi LNG-terminál (cseppfolyós földgáz) megépítése. Ennek sikeres megvalósításához Magyarország minden támogatást meg kíván adni – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint Magyarország stratégiai érdeke, hogy megteremtse a csatlakozást a dél-európai gázfolyosóhoz. Ezért Magyarország Szerbiával és Oroszországgal is intenzív tárgyalásokat folytat arról, hogy a nemzeti gázvezeték-hálózatok modernizálásával és ezek összekötésével létrejöjjön Magyarország déli gázfolyosóhoz kapcsolódásának lehetősége. Úgy fogalmazott, ez a korábban tervezett Déli Áramlat nyomvonalán, egy annál korlátozottabb kapacitású gázvezeték kialakítását jelentené.

Martina Dalic horvát miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón szintén hangsúlyozta, hogy a szándéknyilatkozat fontos lépés az energetikai piacok összekötéséhez és az energetikai biztonság erősítéséhez az Európai Unióban. Maros Sefcovic energiaunióért felelős európai biztos, az Európai Bizottság alelnöke a többi között arról beszélt: az együttműködés jól tükrözi, hogy az Európai Unió az energiaunióval a megfizethető és tiszta energiaforrásokhoz való hozzáférésre törekszik. Hozzátette, szükség van jó hálózatokra és jó együttműködésre a szabályozó hatóságok és az üzemeltetők szintjén is a régióban.