close
Befutott az első megrendelés a Siemens SF6-mentes megszakítójára
Friss

Befutott az első megrendelés a Siemens SF6-mentes megszakítójára

A Siemens megrendelést kapott a Netze BW GmbH nevű, energiaelosztó hálózatot üzemeltető cégtől a Nördlingenben épült 110 kV-os transzformátor alállomás korszerűsítésére és bővítésére. Az új 3AV1 kültéri megszakítót, ahol vákuum megszakítási technológiát, kombinált feszültség- és áramváltót valamint tiszta levegővel történő szigetelést alkalmaznak, első ízben fogja telepíteni a Siemens 110 kV-os nagyfeszültségű hálózatban. Így a kapcsolóberendezés nem igényel kén-hexafluoridot (SF6) szigetelő gázként. A megrendelés magában foglalja a meglévő légszigetelésű kapcsolóberendezések utólagos modernizálását és bővítését is, ideértve a védő-és vezérlőrendszereket, valamint a kábeleken és légvezetékeken végzett munkákat. Az új berendezések üzembe helyezésére várhatóan 2018 közepén kerül sor.

Az energia-elosztó hálózatot üzemeltető Netze BW GmbH az EnBW Csoport tagja. A cég az áramelosztó hálózatot üzemelteti Baden-Württemberg tartomány nagy részén, valamint a szomszédos szövetségi államok távolabbi területein.

A Siemens nagyfeszültségű megszakítói és gázszigetelésű kapcsolóberendezései – ahol vákuum megszakítást és tiszta levegős technológiát alkalmaznak a nagyfeszültségű tartományban – azoknak a megszakítóknak és kapcsolóberendezéseknek a továbbfejlesztései, amelyek kén-hexafluoridot (SF6) használnak szigetelő, kapcsoló és ívoltó gázként, s amelyek továbbra is az adott termékcsalád részei. Egy vákuum megszakító egység végzi a kapcsolási és ívoltási műveleteket, míg a tokozáson belül található, feszültség alatti vezetékek szigeteléséhez 80 százalék nitrogén és 20 százalék oxigén keverési arányú, technológiailag előkészített és tisztított levegőt (úgynevezett tiszta levegőt) használnak. A kapcsolásra és ívoltásra szolgáló vákuum megszakítású rendszerek és a nagyfeszültségű szigetelő közegként funkcionáló tiszta levegő összekapcsolása révén a Siemens továbbfejlesztette a jelenlegi szigetelési és oltási technológiáját annak érdekében, hogy teljesítse a klímasemlegesség követelményeit.

A Siemens mát több mint 40 éve használja a vákuum megszakítási technológiát középfeszültségű kapcsolóberendezéseiben, valamint 72,5 kV feszültség határig nagyfeszültségű megszakítóiban is. Az új megszakítókkal és kapcsolóberendezésekkel a vállalat a vákuum megszakítási technológia használatát kiterjeszti 145 kV névleges feszültségig, 40 kiloamper (kA) névleges rövidzár-megszakítási áramig, 3.150 A névleges áramerősségig, valamint a -55°C és +55°C közötti üzemi hőmérséklet tartományra. Ez a széles alkalmazási skála számos célra alkalmassá teszi az új megszakítókat és beépített kapcsolóberendezéseket mind beltéri, mind kültéri telepítések esetén. A természetes gázok kisebb szigetelési képessége következtében a szigetelő anyagként tiszta levegőt alkalmazó készülékek némileg nagyobb méretűek, mint az SF6-ot használó, gázszigetelésű kapcsolóberendezések. Azonban a berendezések energiaátviteli hatékonysága a gyakorlatban ugyanolyan magas marad. A tiszta levegős szigetelési technológiával kombinált vákuum megszakítási technológia több előnyt is kínál az üzemeltetők számára, ideértve például a könnyebb kezelhetőséget a szállítás, üzembe helyezés, működtetés, karbantartás és újbóli hasznosítás során. Továbbá a készülékekben felhasznált gáz mennyiségét sem szükséges jelenteni.