close
Nagy-Britannia elbízta magát
Atom - Egyéb

Nagy-Britannia elbízta magát

A brit kormány “rendkívül elbizakodott” a nukleáris ipar jövőjével kapcsolatban, az ország nemzetközi partnerei pedig hitetlenkedve szemlélik a befektetések hiányát a területen – mondta a brit felsőház, a Lordok Háza egy képviselője. Lord Krebs, a felsőház tudományos-technológiai bizottságának elnöke egy 2011 novemberében publikált bizottsági jelentés vitája során úgy vélte: a kormánynak még egy megvalósítható terve sem volt a nukleáris energetikára.

„Vizsgálatunk szerint a kormány fel sem ismerte a problémát, amivel szembesültek, és túlságosan önelégült képet festettek a jövőről.” Lord Krebs szerint a 2011-es jelentés megállapította, hogy a brit ipar nehezen tudna tőkét kovácsolni a nukleáris technológiák következő években várható mintegy 2,1 billió eurós globális piacán. A nyolcvanas évek óta a szigetország privát és állami nukleáris K+F szektorának foglalkoztatottsága 8000-ről 2000 alá csökkent – írta a NucNet,

Nagy-Britannia atomenergetikai kutatás-fejlesztési költségvetése pedig alacsonyabb, mint pl. Ausztráliáé, ahol nem is üzemel atomerőmű, a fele Hollandia vagy Norvégia nukleáris büdzséjének, illetve a századrésze a francia költségvetésnek. A bizottság szerint a következő 20 évben az új blokkok építésének piaca mintegy 600 milliárd fontot, a leszerelés, hulladék-kezelés és elhelyezés pedig további 250 millió fontot tenne ki, és jó lehetőségeket nyújthatna a brit cégeknek.

A jelentés fő ajánlása szerint a kormánynak nukleáris energiastratégiát kellene kidolgoznia, és ennek támogatásához egy kutatás-fejlesztési útitervet, illetve a megvalósítást biztosító szervezetet is létre kellene hoznia. A kormány elfogadta a bizottság javaslatát a nukleáris K+F szorosabb koordinációjáról, és eldöntötték egy tanácsadó testület létrehozását, amely segítséget, tudást és tapasztalatot nyújthat a nukleáris K+F számára.

Lord Krebs úgy nyilatkozott: a kormány figyelembe vette a bizottság aggodalmait a brit atomenergetika hosszú távú terveinek hiányára vonatkozóan.

Jelenleg a brit atomerőművek az ország villamosenergia-ellátásának 16%-át adják, 15 évvel ezelőtt azonban még 25%-ot termeltek. Lord Krebs szerint 2025-ig a most üzemelő 10 blokk közül 9-et le kell állítani. A kormány új atomerőmű-flottát szeretne a régi blokkok helyettesítésére, 16 GW beépített kapacitás létesítésével 2025-ig.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.