close
Megtérül az ukrán vezetékrendszer felújítása
Egyéb - Gáz

Megtérül az ukrán vezetékrendszer felújítása

Az ukrán gázvezetékrendszer korszerűsítése, amely szakértői becslések szerint mintegy 5,3 milliárd dollárba kerül, még azelőtt megtérül, hogy a Déli Áramlat gázvezetéken megindul a szállítás – közölték a Naftohaz ukrán gázipari vállalat és a Ferrostaal német cég képviselői.

A Korreszpondent ukrán internetes hírportál kedden közölte, hogy a Ferrostaal az ukrán gázipari céggel hétfőn írt alá emlékeztetőt a Szojuz gázvezeték vinnyicai megyében található bari gázkompresszor-állomásának felújításáról. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök üdvözölte a bari korszerűsítési projekt megvalósításának megkezdését, és kijelentette, hogy a német vállalat számíthat az ukrán kormány támogatására.

Azarov leszögezte, hogy az ukrán gázvezetékrendszer modernizációjának nincs alternatívája. Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy a teljes ukrán vezetékrendszer korszerűsítési projektjének megvalósítására konzorciumot kell létrehozni Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió részvételével. Hangsúlyozta: szükséges azonban, hogy a projekt megvalósításában mindhárom fél egyaránt érdekelt legyen.

A Déli Áramlat gázvezeték Oroszországot Ukrajna kikerülésével kötné össze Délkelet-Európával. A gázvezeték építési ütemének legfrissebb terveit múlt pénteken ismertette Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezetője, aki közölte, hogy az első kereskedelmi szállítás a Déli Áramlat első elágazásán 2015 decemberében érkezik Bulgáriába.