close
Minden esik – az olaj, a gáz, a széndioxid kvóták
Áram - Egyéb

Minden esik – az olaj, a gáz, a széndioxid kvóták

TĂŠved, aki azt hiszi, hogy a globĂĄlis pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄgnak nincsenek kedvező hatĂĄsai – legalĂĄbbis az energiafogyasztĂłk szemszĂśgĂŠből. A globĂĄlis olajkereslet visszaesĂŠse kĂśvetkeztĂŠben folyamatosan esik a kőolaj vilĂĄgpiaci ĂĄra, hĂŠtfőn hajnalra, mindkĂŠt meghatĂĄrozĂł termĂŠk, a brent tĂ­pusĂş, ĂŠszaki-tengeri kőolajfajta, ĂŠs a New Yorkban jegyzett WTI is alig valamivel 40 dollĂĄr fĂślĂśtt ĂĄll. Az amerikai kontinensen, a fĂśldgĂĄz hatĂĄridős ĂĄra az elmĂşlt hĂŠten szĂŠp lassan 6 dollĂĄr alĂĄ csĂśkkent. Nagyot esett az eurĂłpai piacon a szĂŠndioxid kvĂłtĂĄk ĂĄra is, 13,52 eurĂłn ĂĄllt egy kibocsĂĄtĂĄsi egysĂŠg ĂĄra hĂŠtfőn hajnalban. A frankfurti energiatőzsdĂŠn a zsinĂłrtermĂŠk ĂĄrak egyelőre kitartanak a 65 eurĂłs szint kĂśrnyĂŠkĂŠn, de ha Ă­gy marad az olaj ĂŠs gĂĄzĂĄr, akkor jĂł esĂŠlye van az ĂĄramĂĄrak mĂŠrsĂŠklődĂŠsĂŠnek.

VĂŠgre valami jĂł hĂ­r – mondhatjĂĄk az eurĂłpai energiafogyasztĂłk, persze csak azokban az orszĂĄgokban, ahol a piaci ĂĄrak ĂŠrvĂŠnyesĂźlnek, ĂŠs a politika nem avatkozik be, ĂŠs nem torzĂ­tja aktuĂĄlis ĂŠrdekeinek megfelelően a tarifĂĄkat. Egyelőre minden jel arra mutat, hogy belĂĄthatĂł időn belĂźl a fĂśldgĂĄz ĂŠs az ĂĄram ĂĄra is mĂŠrsĂŠklődhet a piacon. Erre szĂĄmĂ­tanak a nagy eurĂłpai energiaszolgĂĄltatĂłknĂĄl is.

Az E.ON Energie elnĂśke egy interjĂşban a napokban arrĂłl beszĂŠlt, februĂĄrtrĂłl 4 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkenthetik a fĂśldgĂĄz ĂĄrĂĄt NĂŠmetorszĂĄgban, ha az olajĂĄrak a jelenlegi szinten stabilizĂĄlĂłdnak, esetleg tovĂĄbb esnek. Klaus-Dieter Maubach jelezte, hogy az E.ON ĂŠrdekeltsĂŠgĂŠbe tartozĂł gĂĄzszolgĂĄltatĂłk a nyĂĄron nĂŠmi ĂśnmĂŠrsĂŠkletet tanĂşsĂ­tottak, ezĂŠrt a rekord magassĂĄgĂş olajĂĄrhoz nem igazĂ­tottĂĄk hozzĂĄ teljes mĂŠrtĂŠkben a gĂĄzĂĄraikat. Ez esetben decemberre 10-12 szĂĄzalĂŠkos drĂĄgulĂĄs kĂśvetkezett volna be. Maubach szerint az ĂĄramĂĄrak 2010-ben csĂśkkenhetnek.

Az interjĂş azonban mĂŠg azt megelőzően kĂŠszĂźlt, hogy meredeken esni kezdtek volna a szĂŠndioxid kvĂłtaĂĄrak az eurĂłpai piacon. A kibocsĂĄtĂĄsi egysĂŠgek ĂĄra jelentős sĂşllyal esik latba az ĂĄram ĂĄrazĂĄsakor, ezĂŠrt a 13 eurĂłt kĂśzelĂ­tő co2 jegyzĂŠsek komoly esĂŠlyĂŠt vetĂ­tik előre az ĂĄrcsĂśkkenĂŠsnek. A frankfurti energiatőzsdĂŠn a hatĂĄridős zsinĂłrĂĄrak biztatĂłan alakulnak fogyasztĂłi szempontbĂłl, 2009-re 54,7, 2010-re 57,25, 2011-re 59,40 eurĂłn ĂĄll a hatĂĄridős EEX zsinĂłr ĂĄr. Érdemes megemlĂ­teni, hogy a hatĂĄridős kereskedĂŠsben a kĂśvetkező hĂĄrom ĂŠvre a csĂşcstermĂŠk ĂĄra is 78-85 eurĂł kĂśzĂśtt ĂĄll. EmlĂŠkezetes, hogy a nyĂĄron ezen a szinten tĂĄncolt a zsinĂłrĂĄram ĂĄra.