close
Hollandiai gáztárolóba szállna be a Gazprom
Egyéb - Gáz

Hollandiai gáztárolóba szállna be a Gazprom

Hollandiai gĂĄztĂĄrolĂłt lĂŠtesĂ­tene a Gazprom, terĂ­tĂŠkre kerĂźlt hollandiai kapcsolata erősĂ­tĂŠse is, kĂźlĂśnĂśs tekintettel az Északi Áramlat projektre. KĂśzben a szerbek Ă­gĂŠretre vĂĄrnak: csak akkor Ă­rjĂĄk alĂĄ a NIS olajtĂĄrsasĂĄg felĂŠnek eladĂĄsĂĄt a Gazprommal, ha az kĂśtelezettsĂŠget vĂĄllal az orszĂĄgot ĂĄtszelő tranzit gĂĄzvezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre. A cső a DĂŠli Áramlat szakasza lenne.

Az Abu Dzabi Nemzeti Energia VĂĄllalat, (TAQA) ĂŠs az orosz Gazprom kĂśzĂśs gĂĄztĂĄrolĂł vĂĄllalkozĂĄst akar indĂ­tani HollandiĂĄban. A TAQA vezeti a Bergermeer gĂĄztĂĄrolĂł projektet, amelyhez a most szĂźletett szĂĄndĂŠknyilatkozat szerint a Gazprom csatlakozna. A maga nemĂŠben EurĂłpa legnagyobb lĂŠtesĂ­tmĂŠnyĂŠt hoznĂĄk lĂŠtre. A beruhĂĄzĂĄs 2009 mĂĄsodik negyedĂŠben indul.

A Gazprom gondoskodna a Bergermeer pĂĄrnagĂĄzĂĄrĂłl, de műszaki segĂ­tsĂŠget is adna. (RĂŠszben a pĂĄrnagĂĄz biztosĂ­tja a termelĂŠshez szĂźksĂŠges nyomĂĄst a gĂĄzt tartalmazĂł szerkezetben.) A TAQA vĂŠglegesĂ­ti majd a műszaki terveket, de felel az engedĂŠlyezĂŠsĂŠrt ĂŠs annak megtervezĂŠsĂŠĂŠrt is, hogyan lehet ismĂŠt hasznosĂ­tani a mĂĄr kimerĂźlt Bergermeer reservoir-t. A szerkezetet 2013 mĂĄsodik negyedĂŠtől lehetne tĂĄrolĂłkĂŠnt hasznĂĄlni. A Gazprom ĂŠs a TAQA hamarosan le kĂ­vĂĄnja zĂĄrni a műszaki ĂŠs a szerződĂŠses tĂĄrgyalĂĄsokat. A vĂŠgleges szerződĂŠs 2009 első negyedĂŠnek vĂŠgĂŠre kĂŠszĂźlne el. A TAQA mĂĄs lehetsĂŠges partnerekkel ĂŠs pĂĄrnagĂĄz szĂĄllĂ­tĂłkkal is egyeztet.

Az Upstream Online fenti hĂ­rĂŠből mindazonĂĄltal nem derĂźl ki, hogy mekkora a tervezett kapacitĂĄs, sőt a vĂĄrhatĂł kĂśltsĂŠgekről sincs hĂ­r. A WikipĂŠdiĂĄn viszont az olvashatĂł, hogy a tervezett Bergermeer fĂśldalatti gĂĄztĂĄrolĂł – amely AmszterdamtĂłl ĂŠszakra talĂĄlhatĂł – nagyjĂĄbĂłl nĂŠgymilliĂĄrd kĂśbmĂŠter Ăźzemi kapacitĂĄssal bĂ­r majd, ĂŠs kĂśrĂźlbelĂźl egymilliĂĄrd eurĂłbĂłl lehet kialakĂ­tani. A Bergermeer projekttĂĄrsasĂĄgot a kuvaiti TAQA hollandiai leĂĄnyvĂĄllalata, a TAQA Energy B.V. mellett az Energie Beheer Nederland (EBN), a Dyas B.V. ĂŠs a Petro-Canada alkotja.

SzerĂŠnyebb szĂĄmok ĂĄllnak a kuvaiti Global Investment House-nak a TAQA-rĂłl kĂŠszĂ­tett, novemberi elemzĂŠsĂŠben. Eszerint Bergermeerben 3,3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter tĂĄrolĂłkapacitĂĄs jĂśn lĂŠtre, ami kialakĂ­thatĂł „csak” 714 milliĂł dollĂĄrbĂłl, vagyis 500 milliĂł eurĂłbĂłl is. A TAQA sajĂĄt anyagĂĄban viszont 3,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert talĂĄlunk. NyilvĂĄn nem arrĂłl van szĂł, hogy valamelyik szĂĄm hibĂĄs lenne, hanem arrĂłl, hogy mĂŠg nem vĂŠglegesĂ­tettĂŠk a terveket ĂŠs egymĂĄssal pĂĄrhuzamos ĂŠl tĂśbbfĂŠle elgondolĂĄs, becslĂŠs.

A Gazprom a szĂĄndĂŠknyilatkozatrĂłl egyelőre nem szĂĄmolt be, de tudatja, hogy Alekszej Miller vezĂŠrigazgatĂł pĂŠnteken Maria van der Hoeven holland gazdasĂĄgi miniszterrel tĂĄrgyalt a kĂŠt orszĂĄg energiaipari egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠről, kĂźlĂśnĂśs tekintettel az orosz tĂĄrsasĂĄg ĂŠs az ĂĄllami N.V. Nederlandse Gasunie partnersĂŠgĂŠről az Északi Áramlat gĂĄzvezetĂŠk beruhĂĄzĂĄsban.

Hollandia gĂĄztartalĂŠkai 1,8 ezermilliĂĄrd kĂśbmĂŠterre tehetők a Gazprom adatai szerint. Az orszĂĄg energiamĂŠrlegĂŠben a fĂśldgĂĄzra, az olajra ĂŠs a szĂŠnre 48, 44, illetve 8 szĂĄzalĂŠk jut. A belfĂśldi termelĂŠs ĂŠvente mintegy 76 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter, az import 9 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter. Teljes gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄsa 35 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter. (KĂŠtszer akkora, mint MagyarorszĂĄgĂŠ.) A hollandiai gĂĄzvezetĂŠk hĂĄlĂłzat hossza 11 ezer kilomĂŠter. Tavaly Hollandia 5,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt vĂĄsĂĄrolt a GazpromtĂłl.

A Gazpromnak OroszorszĂĄgban 25 fĂśldalatti gĂĄztĂĄrolĂłja van, 64 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter egyĂźttes kapacitĂĄssal. Ezekből maximĂĄlisan napi 620 milliĂł kĂśbmĂŠter hozhatĂł fel. A tĂĄrsasĂĄg kĂźlfĂśldĂśn is tĂĄrol gĂĄzt, pĂŠldĂĄul LettorszĂĄgban, NĂŠmetorszĂĄgban, AusztriĂĄban ĂŠs az UK-ban Ăşgy, hogy rĂŠszesedĂŠst szerzett a helyi tĂĄrolĂł tĂĄrsasĂĄgokban. Tulajdonosa az ArmRosGazpromnak, a Latvijas Gaze-nak, a Wingasnak ĂŠs a VNG AG-nak. Ismert, hogy a nĂŠmet hĂĄtterű magyarorszĂĄgi E.ON FĂśldgĂĄz Storage egy rĂŠszĂŠnek a megszerzĂŠsĂŠről is tĂĄrgyalt, de a kĂŠrdĂŠs – nem tudni, vĂŠglegesen-e – lekerĂźlt a napirendről.

Friss belgrĂĄdi tĂĄrgyalĂĄsok is ĂĄllnak a Gazprom vezetĂŠse mĂśgĂśtt. A tĂŠma a NIS olajtĂĄrsasĂĄg megvĂĄsĂĄrlĂĄsa volt, de szerb rĂŠszről jeleztĂŠk, csak akkor lesz Ăźzlet, ha a vevő kĂśtelezettsĂŠget vĂĄllal, hogy megĂŠpĂźl SzerbiĂĄn keresztĂźl a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk is. Ez Ăźgyben azonban nincs mĂŠg vĂŠgleges dĂśntĂŠs. Az kell hozzĂĄ, hogy elkĂŠszĂźljĂśn a nyomvonalban ĂŠrintett orszĂĄgokra – Ă­gy MagyarorszĂĄgra is – vonatkozĂł megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄny.