close
Miller: vége az olcsó energia korszakának
Egyéb - Gáz

Miller: vége az olcsó energia korszakának

Alekszej Miller, a Gazprom első embere 600 dollĂĄros ĂŠv vĂŠgi eurĂłpai ĂĄtlagos, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnti gĂĄzĂĄrral riogatta a franciaorszĂĄgi Deauville-ben tartott EurĂłpai Üzleti Kongresszus (EBC) tĂśbb mint 260 rĂŠsztvevőjĂŠt. Igaz, tette mindezt mĂĄr nĂŠhĂĄny hete, ĂĄm mĂŠg mindig a hĂ­rt emĂŠszti a vilĂĄg. ElőrejelzĂŠsĂŠt arra alapozta, hogy a gĂĄz ĂĄrĂĄt nagyban meghatĂĄrozĂł olajĂĄr tovĂĄbb nő, s belĂĄthatĂł időn belĂźl elĂŠrheti a hordĂłnkĂŠnti 250 dollĂĄrt is. NĂŠmi megnyugvĂĄst hozhatott azonban a piacoknak, hogy tegnap tĂśbb dollĂĄrral is esett az olaj ĂĄra. Igaz, nem tudjuk, folytatĂłdik-e az esĂŠs, azt viszont igen, hogy a gĂĄzĂĄrak tĂśbb hĂłnapos csĂşszĂĄssal kĂśvetik az olajĂŠt a legtĂśbb hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠs ĂĄrkĂŠpletĂŠben.

A tavalyi, pĂĄrizsi EBC talĂĄlkozĂłn Alekszej Miller mĂŠg 400 dollĂĄros gĂĄzĂĄrat valĂłszĂ­nűsĂ­tett 2008-ra, az ĂĄr azonban mĂĄr most jĂşniusban 410 dollĂĄr kĂśrĂźl jĂĄrt, amikor ismĂŠt ĂśsszeĂźltek Kelet-ĂŠs Nyugat-EurĂłpai olajpiacĂĄnak nagyjai, hogy egyĂźttműkĂśdĂŠsĂźkről tanĂĄcskozzanak. Deauville-ben a Gazprom-vezĂŠr kifejtette, hogy az ĂŠv vĂŠgi ĂĄr ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt akĂĄr 600 dollĂĄr is lehet. Az ĂĄr tĂśbb mint vĂĄrakozĂĄs: az EnergiaInfĂł gĂĄzpiaci kĂśrĂśkből Ăşgy ĂŠrtesĂźlt, hogy nĂŠmi őszi ĂĄrcsĂśkkenĂŠs utĂĄn MagyarorszĂĄgnak is fel kell kĂŠszĂźlnie a 600 dollĂĄros importĂĄrra. 

Alekszej Miller az energiapiaci trendek ismertetĂŠsĂŠvel, azokkal ĂśsszefĂźggĂŠsben beszĂŠlt Deauville-ben az elkerĂźlhetetlen ĂĄrnĂśvekedĂŠsről. „A vilĂĄggazdasĂĄg egyre tĂśbb energiĂĄt fog igĂŠnyelni. Új gazdasĂĄgi erőkĂśzpontok bukkannak majd fel a gyors ipari nĂśvekedĂŠssel ĂŠs a megnőtt olaj- ĂŠs gĂĄzkereslettel”, jelentette ki. „Ennek kĂŠt kĂśvetkezmĂŠnye lesz: megdrĂĄgul az energia ĂŠs felerősĂśdik a forrĂĄsokĂŠrt folyĂł verseny.” 

Mint rĂĄmutatott, az ĂĄremelkedĂŠs mellett kialakult van egy mĂĄsik fontos jellemzője az olajpiacnak, az ingadozĂĄs. Vajon mi rĂĄngatja lĂĄtvĂĄnyosan fel-le az olajĂĄrakat akĂĄr egyetlen napon belĂźl is, amikor arra semmi piaci esemĂŠny nem adna okot? NyilvĂĄn lehet szerepe a spekulĂĄciĂłnak, az azonban nem hatĂĄroz meg trendeket. A valĂłdi ok Alekszej Miller szerint az, hogy lezĂĄrult az energiaĂĄrak eddigi szintjĂŠnek korszaka. RadikĂĄlisan Ăşj időszak előtt ĂĄllunk, olyan előtt, amikor egy hordĂł olajĂŠrt mĂĄr 250 dollĂĄrt kell fizetni. 

MĂĄr most felerősĂśdĂśtt az energiaforrĂĄsokĂŠrt folyĂł verseny. Ezzel maga a Gazprom is rendre szembesĂźl, amikor partnereivel tĂĄrgyal, Ăşj projekteket indĂ­t, vagy szerződĂŠseket kĂśt. HĂĄrom fő piac versenyez a gĂĄzĂŠrt: EurĂłpa, Kelet-Ázsia ĂŠs Észak-Amerika. Ez jĂł hĂ­r a Gazpromnak, mert megĂŠri nĂśvelnie a termelĂŠsĂŠt, s Keletre ĂŠs Nyugatra is tĂśbbet exportĂĄlhat. NemrĂŠg belĂŠpett a cĂŠg gĂĄz cseppfolyĂłsĂ­tĂĄs piacĂĄra, aminek kĂśszĂśnhetően az ĂŠszak-amerikai vevőket is megcĂŠlozhatja. 

A nagyobb kereslet kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠre jelentős beruhĂĄzĂĄsokra kĂŠszĂźl a tĂĄrsasĂĄg. Új mezőket fejleszt, Ăşj szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonalakat ĂŠpĂ­t ki, tĂĄrolĂłkat lĂŠtesĂ­t, valamint EurĂłpĂĄban ĂŠs mĂĄshol kereskedelmi kĂśzpontokat hoz lĂŠtre. Az idĂŠn 30 milliĂĄrd dollĂĄrt szĂĄn beruhĂĄzĂĄsokra. 

JĂłl ismert tĂŠny, hogy EurĂłpĂĄban nemsokĂĄra hiĂĄny lesz szĂĄllĂ­tĂĄsi kapacitĂĄsokbĂłl. EzĂŠrt a GazpromnĂĄl az első helyek egyikĂŠn ĂĄll a vezetĂŠk beruhĂĄzĂĄsok. Partnereivel, a BASF/Wintershall-lal, az E.ON-nal ĂŠs a Gasunie-vel az Északi Áramlat gĂĄzvezetĂŠk lefektetĂŠsĂŠre kĂŠszĂźl. A cső ĂŠvente legalĂĄbb 55 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt tud majd szĂĄllĂ­tani EurĂłpa ĂŠszakabbi orszĂĄgaiba, azaz Belgiumba, FranciaorszĂĄgba, az UK-ba, NĂŠmetorszĂĄgba ĂŠs mĂĄs orszĂĄgokba. Az Északi Áramlat kapacitĂĄsa tovĂĄbb bővĂ­thető. 

MĂĄsik partnerĂŠvel, az ENI-vel a DĂŠli Áramlat projektet kĂŠszĂ­ti elő. Ez a vĂĄllalkozĂĄs a fĂśldrĂŠsz dĂŠlebbi, kĂśzĂŠpső ĂŠs keleti orszĂĄgainak juttatna gĂĄzt, de hozzĂĄjĂĄrulna az egĂŠsz kontinens energiabiztonsĂĄga nĂśvelĂŠsĂŠhez. A megĂĄllapodĂĄs mĂĄr megszĂźletett BulgĂĄriĂĄval, MagyarorszĂĄggal, SzerbiĂĄval ĂŠs GĂśrĂśgorszĂĄggal, s Ă­gĂŠretes tĂĄrgyalĂĄsok folynak szĂĄmos mĂĄs lehetsĂŠges tranzit orszĂĄggal is. Csatlakozott SzlovĂŠnia ĂŠs Ausztria is a szentpĂŠtervĂĄri gazdasĂĄgi fĂłrumon. 

Alekszej Miller cĂĄfolta, hogy a DĂŠli Áramlat az orosz ĂŠrdekeltsĂŠgtől fĂźggetlen Nabucco projekt versenytĂĄrsa lenne. Azt mondja, a nĂśvekvő eurĂłpai gĂĄzigĂŠny ismeretĂŠben mindkĂŠt Ăşj csőre szĂźksĂŠg lesz. A gĂĄzforrĂĄsok szempontjĂĄbĂłl mĂŠg nyilvĂĄnvalĂłbb, hogy egymĂĄsnak nem rivĂĄlisai.