close
Mérföldkőhöz érkezett a kínai atomipar
Atom - Egyéb

Mérföldkőhöz érkezett a kínai atomipar

Három kínai fejlesztésű, CF3 nukleáris fűtőelemet töltöttek a Qinshan 2 atomerőmű második blokkjába. Ezzel mérföldkőhöz érkezett a kínai nukleárisüzemanyag-gyártás, jelentette be a kínai atomenergia szövetség (Nuclear Energy Association – CNEA).

A Qinshan 2 atomerőmű részére a kínai állami China National Nuclear Corporation (CNNC) által fejlesztett üzemanyag most érkezett a teljesítmény próbákhoz, ami után megkaphatja az engedélyt a kereskedelmi alkalmazásra – közölte a CNEA.

A Qinshan 2-2 kínai tervezésű CNP-600 nyomottvizes reaktor 610 megawatt teljesítménnyel, 2004-es üzembelépéssel. A Qinshan telephelyen összesen hét blokk üzemel, melyek közül öt nyomottvizes, kettő pedig Candu-6 nyomott nehézvizes reaktor – írta a Nucnet.

A Kínai Nukleáris Társaság szerint a kínai üzemanyag (China Fuel – CF) kutatása az 1980-as években kezdődött és vezetett a CF1, CF2 és CF3 típusok kifejlesztéséhez.

A CF1-et a Qinshan 1-1 jelű 300 MW teljesítményű nyomottvizes reaktor használja, amely 1985-ben kezdett üzemelni. Ez volt az első kínai tervezésű és üzemeltetésű reaktor. A CF2-t már a második Qinshan fázishoz tervezték és szintén alkalmazzák majd a kínai ACP100 harmadik generációs demonstrációs kis moduláris reaktorban. Ennek építése 2015-ben kezdődik.

Kínában két üzemanyaggyártó működik: a China Jianzhong Nuclear Fuel Company a Szecsuan tartománybeli Yibinben, a másik a China Northern Nuclear Fuel Company, amely Belső-Mongóliában, Baotouban helyezkedik el. Mindkettő CNNC leányvállalat.