close
Újraindul két japán atomreaktor
Atom - Egyéb

Újraindul két japán atomreaktor

A japán nukleáris hatóság szerint két atomreaktor teljesíti a 2011. márciusi fukushimai baleset nyomán kidolgozott új biztonsági szabványokat, ezért azok újraindíthatóak.

A Nukleáris Szabályozó Hatóság (Nuclear Regulation Authority – NRA) 418 oldalas jelentésében előzetesen jóváhagyta a Kyushu Electric Company két nyomottvizes reaktorának újraindítását az ország déli részén elhelyezkedő Sendai Atomerőműben. A Kyushu Electric Company weblapján, közleményben erősítette meg a hírt.

Az NRA honlapján csak japánul olvasható jelentésben az áll, hogy a tengerparti Sendai Atomerőmű teljesítette az új biztonsági szabványokat, amelyek célja, hogy a terroristatámadásoktól kezdve az olyan természeti katasztrófákig mindentől megvédjék a reaktorokat, mint amilyen a fukushimai atomerőművet is sújtó cunami volt.

Az új biztonsági szabványok alapvetően három területet fednek le: a tervezési alap biztonsági szabványai, a súlyos baleseti intézkedések valamint a földrengések és cunamik biztonsági szabványai. Japánban az atomerőműveket üzemeltetőket immár törvény kötelezi, hogy konkrét lépéseket tegyenek a súlyos balesetek ellen. Korábban az ilyen intézkedések csak önkéntesek voltak.

Jelenleg Japán mind az 50 kereskedelmi reaktora áll, amíg végre nem hajtják rajtuk azokat a vizsgálatokat, amelyek bizonyítják, hogy teljesítik az új szabványokat. Mielőtt a Sendai reaktorai újraindulhatnak, a hatóságok egy hónapot hagynak a lakossági konzultációkra és a helyi hatóságoknak is lehetőségül lesz szót emelni.

A Sendai-1 és a Sendai-2 846 MW-os nyomottvizes reaktorokkal üzemelnek. Az első 1984-ben, míg a második 1985-ben kezdte meg működését.

Forrás: NucNet