close
MEKH: új módszer szerint számolják a betárolandó gázmennyiséget
Egyéb - Gáz

MEKH: új módszer szerint számolják a betárolandó gázmennyiséget

Az idei betárolási időszaktól kezdve új módszertan alapján számolják ki, hogy a téli felkészülés során mekkora földgázmennyiséget szükséges a hazai kereskedelmi és biztonsági tárolókban elhelyezni – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Az egyetemes szolgáltatóknak a következő fűtési szezon kezdetéig az elmúlt tíz év legmagasabb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát kell a hazai földgáztárolókban elhelyezniük.

A közlemény emlékeztet, hogy a fűtési szezon végével kezdetét veszi a betárolás, így áprilisban megkezdődött a hazai földgáztárolók feltöltése, már az új szabály alapján.

A MEKH közölte azt is, hogy Magyarország földgázkészlete 1,67 milliárd köbméter volt május 30-án, ami 26,4 százalékos töltöttséget jelent.

Az elmúlt télen, december-január-februárban összesen 1,65 milliárd köbméter volt a lakosság fogyasztása.

A téli időszak leghidegebb napja január 3-án volt mínusz 8,12 Celsius fokos napi középhőmérséklettel. A legnagyobb hazai földgázfelhasználás az ezt követő napon, január 4-én volt, mínusz 8 fok napi középhőmérséklet mellett elérte a 62,2 millió köbmétert.

A biztonsági tárolóban lévő földgáz mennyiségéről a nemzeti fejlesztési miniszter rendelkezik. A hatályos jogszabály szerint ennek mértéke 915 millió köbméter. Az elmúlt években a biztonsági tárolóban lévő készlet felhasználására nem volt szükség – tájékoztatott a MEKH.