close
Nyártól termel az első 3+ generációs atomreaktor
Atom - Egyéb

Nyártól termel az első 3+ generációs atomreaktor

Nyár elejétől termel áramot a világ első, 3+ generációs reaktora Novovoronyezsben, az év végén pedig már teljes üzemmódban, az országos hálózatra csatlakozva működik majd – mondták az erőmű vezetői csütörtökön újságíróknak.

A több orosz atomerőművet, köztük a novovoronyezsit is működtető Roszenergoatom társaság tájékoztatása szerint 2007-ben kezdődött a VVER 1200-as reaktor építése a meglévő atomerőmű bővítéseként. A világ első 3+ generációs nyomott vizes atomreaktor beruházását a paksi építésért is felelős orosz fővállalkozó, a NIAEP-ASZE-AEP vállalat valósította meg. Hasonló blokkok építésével számolnak a Paks II. projektnél is.

Jelenleg a világ több országában is folyik 3+ generációs blokk építése, így az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában és Franciaországban, de a novovoronyezsi lesz az első olyan új blokk, amely megfelel a fukusimai katasztrófa után szigorított nemzetközi biztonsági követelményeknek.

Az új blokk 500 kilovoltos vezetékeken keresztül látja majd el a közép-oroszországi régiót villamosenergiával. Jelenleg a novovoronyeszi atomerőmű működő három blokkja a régió 85 százalékának villamosenergia-igényét biztosítja, 21 nagyvállalathoz és mintegy 2,3 millió emberhez juttat el áramot.

A novovoronyezsi atomerőmű blokkja 1964-ben kezdett működni, azóta 2016 májusáig 518,5 milliárd kilowattóra elektromos áramot termelt.