close
Mégsem lop gázt Ukrajna
Egyéb - Gáz

Mégsem lop gázt Ukrajna

Alig jelentette be a Gazprom, hogy Ukrajnában ötödik napja vesznek ki gázt a tranzitvezetékből, az orosz energiaügyi minisztériumban hétfőn azonnal megcáfolták az állami cég közlését. A tárcánál arról tájékoztattak, hogy a központi diszpécserszolgálat adatai “műszaki átszámításokat tükröznek”.

A Gazprom ugyanakkor azt közölte a szolgálat adataira hivatkozva, hogy Ukrajnában a múlt csütörtök óta engedély nélkül vesznek ki gázt az európai uniós országokba menő orosz gázt továbbító tranzitvezetékből. Az orosz állami energetikai cégóriásnál a központi diszpécserszolgálat adataira hivatkoztak, de nem közölték, mennyit “csapolnak le” Ukrajnában az európai országokba küldött orosz földgázból.

A Gazprom egy hete jelentette be, hogy miután az ukrán Naftohaz nem fizetett előre a júniusra igényelt energiahordozóért és továbbra is mintegy 4,5 milliárd dollárral tartozik a május végéig leszállított földgázért, Ukrajna csak az előre kifizetett gázmennyiséget kapja meg. Azt is közölték Moszkvában, hogy az európai uniós fogyasztók által megrendelt orosz földgázt továbbra is eljuttatják a tranzitvezetékbe az orosz-ukrán határig, annak továbbítását pedig ellenőrzik.