close
OAH: nincs fennakadás a sérült kazetták miatt
Atom - Egyéb

OAH: nincs fennakadás a sérült kazetták miatt

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója szerint nem gátolja a paksi atomerőmű 2-es blokkjának üzemidő-hosszabbítását az, hogy a 2003-ban megsérült fűtőelemeket még nem szállították el.

Fichtinger Gyula hangsúlyozta: a tokozott kazetták tárolása biztonsági szempontból megoldott, az oroszországi kiszállítás műszaki feltételei, engedélyei adottak, és van alternatív megoldás is. A Népszabadság pénteken arról írt, semmi remény arra, hogy őszig – a feszült kelet-ukrajnai helyzet miatt – Ukrajnán keresztül el lehessen szállítani a sérült fűtőelem-kazettákat, és amíg azok az üzem területén vannak, a 2-es blokk nem kaphatja meg az engedélyt az üzemidő-meghosszabbításra. A cikk szerint ráadásul a 2003-as üzemzavarban megsérült paksi fűtőkazetták esetében az a legnagyobb baj, hogy senki nem tudja, hogy a kapszulák pontosan mit tartalmaznak és hogyan viselkednek.

A nukleáris hatóság főigazgatója cáfolta a napilapban megjelenteket. “Pontosan felmértük, hogy melyik tokban mennyi fűtőanyag került. Az így készült anyagmérlegeket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is vizsgálta és rendben találta. Tudjuk, hogy mennyi van benne, tudjuk, hogy hogyan viselkedik, tudjuk, hogy milyen feltételek mellett, hogyan lehet, hogyan kell szállítani” – jelentette ki Fichtinger Gyula.

A 2003-ban, tisztítás közben megsérült kazetták az úgynevezett pihentető medencében vannak, tárolásuk a “biztonság szempontjából megoldott, fenntartható folyamat” – mondta. A 2-es blokk tervezett üzemideje 2014. december 31-én jár le, az üzemidő hosszabbításra évek óta készülnek – emlékeztetett a főigazgató. Hozzátette, azzal számoltak, hogy 2015 végéig elszállítják a fűtőelemeket.

A kazetták Oroszországba visszaszállításának műszaki feltételei – beleértve a szállításhoz szükséges eszközöket, járműveket – megvannak, csakúgy, mint az engedélyek – ismertette Fichtinger Gyula. Megjegyezte, hogy az Ukrajnában kialakult helyzet értékelése nem az ő feladatuk.

Hozzáfűzte: attól a pillanattól kezdve, amikor a szakemberek elkezdtek gondolkodni a sérült fűtőelemek sorsáról, az OAH ragaszkodott ahhoz, hogy bármilyen megoldást is preferálnak, legyen alternatíva. Ezt az elvet követve készítették elő oroszországi feldolgozásra a fűtőelemeket. Jelezte: ha a szállítás végképp meghiúsulna, az atomerőművel szomszédos Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója fogadja be a tokozott üzemanyagot, a létesítmény egyik kamrájában az elhelyezés feltételei biztosítottak.