close
Még mindig a Mol a régió második legnagyobb vállalata
Egyéb - Olaj

Még mindig a Mol a régió második legnagyobb vállalata

Közép-Európa 500 legnagyobb vállalatának rangsorában a Mol Nyrt. továbbra is a második helyen áll a Deloitte 2012. évi eredményeket vizsgáló felmérése szerint; a listán összesen 62 magyar vállalat szerepel.

A Top 500 minden évben külön rangsorolja a bankszektor, a biztosítási üzletág és több más iparág nagyvállalatait is. A régió 50 legnagyobb bankjának listáján idén 7 pénzintézet képviseli Magyarországot, a legelőkelőbb, ötödik helyen az OTP Bank. Az 50 legnagyobb biztosítótársaság közé 6 hazai vállalat került be idén, legjobb magyarként az Allianz Hungária, az ötvenes lista 15. helyére.

A régió 500 legnagyobb vállalatának rangsorában az első három helyezett nem változott 2012-ben sem, a listát továbbra is a PKN Orlen, a Mol és a Skoda vezeti – ismerteti szerdai közleményében a tanácsadó cég. Továbbra is az energetikai cégek dominálnak, a legnagyobb tíz vállalat közül nyolc ebből a szektorból került ki, míg kettő gépipari vállalat. Az első tíz között új szereplőnek számít az ukrán energiavállalat, a DTEK, amely a 32.-ről kapaszkodott fel a 7. helyre. A térség országai közül Lengyelország bizonyult a legsikeresebbnek, amelynek 166 vállalata került be a Top 500-ba.

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere szerint a régiót leginkább a gazdasági visszaesés jellemzi továbbra is. Az ötszáz legnagyobb vállalat átlagos árbevétel-növekedésének üteme az előző évi 9,8 százalékról 3,3 százalékra csökkent 2012-ben. A szakértő szerint várhatóan ez a tendencia folytatódik 2013-ban is. Az 500 legnagyobb vállalat összesen 724 milliárd eurós konszolidált árbevételt ért el 2012-ben, ami 3,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A Deloitte szerint a nagyvállalatok teljesítménye jól tükrözi azt a trendet, amely egyébként is megfigyelhető az egyes országok makrogazdasági pályáinak különbözőségében. A lengyel, cseh és szlovák gazdaság a stabil bankrendszernek, a lassan, de érezhetően bővülő fogyasztásnak, és a növekvő ipari termelésnek köszönhetően egészségesebb növekedést mutat. Ezzel szemben a régió déli országaiban, köztük Romániában, Horvátországban, Szlovéniában, és mellettük Magyarországon is olyan strukturális és gazdasági gyengeségek figyelhetők meg, melyek meglátszottak az itteni nagyvállalatok eredménynövekedésén is, lassabb, inkább elhúzódó kilábalást vetítve előre.

A Deloitte TOP 500-as listájára idén 62 magyar vállalatnak sikerült felkerülnie, összesen 93 milliárd euró konszolidált árbevétellel. A listán szereplő magyar vállalatok közel egyharmada (27 százalék) az energiaszektorból került ki, 24 százalékos arányt képviselnek a fogyasztói ágazat vállalatai, 18 százalékukat pedig az autóipari cégek adták.

A közép-európai Top 500 lista legnagyobbjai közé a Mol mellett további két Magyarországon működő vállalat tudott bekerülni. Az Audi Hungaria a tavalyi 13. helyről a 19. helyre esett vissza, megtartotta viszont korábbi 22. helyezését a GE Infrastructure Central &Eastern Europe Holding.