close
Több irányba is szállítana gázt Bukarest
Egyéb - Gáz

Több irányba is szállítana gázt Bukarest

Lehetséges, hogy Románia is csatlakozik az orosz Gazprom Déli Áramlat gázvezetékprojektjéhez, amely a napokban megkapta a környezetvédelmi engedélyeket a bolgár testülettől. Az Arad-Szeged vezetéken mindenesetre elindult a gázszállítás, igaz, az ellenkező irányba és egyelőre kis mennyiségben.

Kisebb mennyiségű földgáz érkezik hamarosan Romániából az Arad-Szeged gázvezetéken decembertől. Eredeti küldetése szerint a másik irányba szállítana a 2010-ben épített vezeték, ami a teljes üzemkész állapotában évi 4,4 milliárd köbméter gázt továbbítana, ez Románia fogyasztásának nagyjából a negyede. Az Európai Közösség által támogatott beruházásának teljes kapacitása 120 millió eurós további fejlesztéssel lenne elérhető, írja a Mediafaxra hivatkozva a Natural Gas Europe.

A beruházó Transgaz és román partnere üzleti terve szerint 2016-ig valósul meg a mindkét irányú, teljes kapacitáson működő vezeték. Ezáltal kulcsfontosságú folyosó nyílik meg, ugyanis a Fekete-tengeren jelentős méretű gázipari beruházások folynak, amelyekből nagy mennyiségű földgázt exportálna Románia nyugat felé is. A projekt fontossága miatt felterjesztették az Európai Unió hasonló beruházásokat tartalmazó csoportjába. Év végig dől el, hogy kap-e további támogatást a projekt az EU-tól.

Románia más irányokba is nyit, azon dolgozik, hogy gázvezetékrendszerét Moldovával, Szerbiával és Bulgáriával is összekösse. Ez utóbbi az orosz Gazprom gigaprojektjének, a Déli Áramlat gázvezetéknek az egyik kulcsfontosságú pontja, ugyanis a cső a Fekete-tengerből feljőve itt ér partot. A bolgár környezetvédelmi szakemberek tanácsának hivatala a napokban kimondta, hogy a beruházás teljes mértékben megfelel az ország és az EU környezetvédelmi szabályainak egyaránt.

Eközben az orosz állami Gazprom bejelentette, hogy a Déli Áramlat bulgáriai, 3,1 milliárd eurós költségeit teljes mértékben állni fogja, így akár már 2014 elején elindulhatnak az építkezések. A vezeték Szerbiából Magyarországra is átlép majd, illetve nemrégiben Románia is kifejezte érdeklődését, miután a konkurens Nabuccóról kiderült, hogy nem valósulhat meg. Bár a romániai sajtó szerint megvalósítható a csatlakozás, a kazah nagykövetség egyik tisztviselője nemrégiben kétségeinek adott hangot.