close
Maláj atomenergia tervek a fosszilis függőség ellen
Atom - Blog - Egyéb

Maláj atomenergia tervek a fosszilis függőség ellen

Malajziában két 1000 MW teljesítményű blokk építését tervezik. Az első
blokk 2021-ben, a második 2022-ben kezdheti meg az energiatermelést. Peter Chin energetikai miniszter kijelentette, a helyszínről és a
technikai követelményekről még nincs döntés, de a kormány tervei szerint
2016-ban kiĂ­rhatjĂĄk a tendert.

A Bernama malajziai hírügynökség közlése szerint Chin kijelentette: az ország villamosenergia-ellátása döntően a gáz- és szénfelhasználáson alapul, a kormány azonban a fosszilis energiaforrásoktól való függőség csökkentésére törekszik. Az atomenergia kiemelt lehetőség a kiegyensúlyozott energiatermelés megteremtéséhez az alacsony üzemeltetési költségek és a hosszú távon alacsony árak miatt.

Az elmúlt hónapban Maximus Ongkili, malajziai tudományos, technológiai és innovációs miniszter kijelentette, a társadalmi elfogadottság, a megfelelő szakemberek és a kapacitás megteremtése területén kell előrelépni az új blokkok üzembe helyezése előtt.

Az Ázsiai Nukleáris Együttműködés Fórumának 11. miniszteri megbeszélésen Ongkili kijelentette, az új atomerőmű építését megelőzően a humán erőforrás fejlesztésére és az atomenergia társadalmi elfogadottságának növelésére van szükség. A Fórum tagországainak együttműködését és a tapasztalatok megosztását sürgette, melyek előnyösek lehetnek az új belépő országok számára.

Malajziában nincs működő atomerőmű, de üzemel egy 1 MW teljesítményű kutatóreaktor.