close
Olaszország: 2020-ra 25 százalék lesz az atomenergia részaránya
Áram - Atom - Blog - Egyéb

Olaszország: 2020-ra 25 százalék lesz az atomenergia részaránya

OlaszorszĂĄg cĂŠlja, hogy 2020-ra az atomenergia rĂŠszarĂĄnya elĂŠrje a
25%-ot a villamosenergia-termelĂŠsben, jelentette ki Giovanni Lelli, az
olasz TechnolĂłgiai, Energetikai ĂŠs FenntarthatĂł GazdasĂĄgi FejlődĂŠs
Nemzeti Ügynökség (ENEA) biztosa. A Foratom által szervezett sajtótájékoztatón Lelli elmondta, Olaszország
mindent megtesz azĂŠrt, hogy megfeleljen a nemzetkĂśzi vĂĄllalĂĄsoknak a
CO2-kibocsĂĄtĂĄs terĂźletĂŠn. “Meg kell prĂłbĂĄlni nĂśvelni az
energiahatĂŠkonysĂĄgot, ĂŠs fejlődni a megĂşjulĂłk ĂŠs az atomenergia
terĂźletĂŠn.”

OlaszorszĂĄg cĂŠlja, hogy 2020-ra a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok ĂŠs az atomenergia arĂĄnya egyarĂĄnt 25-25% legyen, ĂŠs csak a maradĂŠk 50% szĂĄrmazzon fosszilis forrĂĄsbĂłl. 2015-ig nyolc Ăşj atomerőművi blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt kezdik el. OlaszorszĂĄg a legnagyobb villamosenergia-importőr a vilĂĄgon. A villamos energia legnagyobb rĂŠszĂŠt SvĂĄjcbĂłl ĂŠs FranciaorszĂĄgbĂłl hozzĂĄk be. Az Ăşj atomerőművek ĂŠpĂ­tĂŠse segĂ­ti az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgra, a CO2-kibocsĂĄtĂĄsra ĂŠs a versenykĂŠpes ĂĄrakra vonatkozĂł cĂŠlok megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt.

Az Enel, OlaszorszĂĄg legnagyobb ĂĄramszolgĂĄltatĂłja, 18 milliĂĄrd eurĂłt kĂ­vĂĄn befektetni nĂŠgy atomerőművi blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠbe, a kormĂĄny semmilyen pĂŠnzĂźgyi tĂĄmogatĂĄst nem nyĂşjt a beruhĂĄzĂĄshoz.

Lelli elmondta, a legfrissebb kĂśzvĂŠlemĂŠny-kutatĂĄsok szerint az olaszok 40%-a felismerte az atomenergia alkalmazĂĄsĂĄnak fontossĂĄgĂĄt, de csak 10% kĂŠszĂźlt fel arra, hogy nukleĂĄris lĂŠtesĂ­tmĂŠny legyen a kĂśrnyezetĂŠben. Az Ăşj blokkok lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠhez elengedhetetlen a stabil politikai hĂĄttĂŠr, tette hozzĂĄ.

OlaszorszĂĄgban 2010 februĂĄrjĂĄban fogadtĂĄk el azt a tĂśrvĂŠnyt, mely Ăşj atomerőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt tűzi ki cĂŠlul. Ezzel OlaszorszĂĄg hĂşsz ĂŠv utĂĄn Ăşjra az atomenergia alkalmazĂĄsa felĂŠ fordult. A terv szerint 2013-ban kezdődne az Ăşj blokkok ĂŠpĂ­tĂŠse, ĂŠs az első blokk 2020-tĂłl mĂĄr villamos energiĂĄt termelne.