close
London: nagy árat fizet majd Moszkva ezért a politikáért
Blog - Egyéb - Gáz

London: nagy árat fizet majd Moszkva ezért a politikáért

Oroszországot meg kell akadályozni abban, hogy hatalmas energiahordozó-készleteinek felhasználásával “túszul ejtse” a világot, és a hét vezető ipari hatalom (G7) el is kezdi az energiaellátási biztonság erősítését célzó intézkedések kidolgozását – mondta kedden megjelent nyilatkozatában a brit energiaügyi miniszter.

Ed Davey a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapnak kijelentette: csak az elmúlt időszakban “legalább kétszer, ha nem háromszor” előfordult, hogy Oroszország meglehetősen agresszív módon használta fel energiaszállítói szuperhatalmi helyzetét, és senki nem mondhatja biztosra, hogy az ukrajnai válság után ez nem fog ismét megtörténni. Vlagyimir) Putyin orosz elnök annak lehetőségéről írta PhD-disszertációját, hogy Oroszország az energiát felhasználva állítja helyre politikai státusát – mondta Davey. Részletek említése nélkül hozzátette: a május eleji római G7-találkozó napirendjén “nagyszabású” energiabiztonsági intézkedéscsomag megvitatása szerepel. (Hasonlóan nyilatkozott Donald Tusk lengyel államfő is.)

A brit miniszter szerint Európa energiaellátási biztonságának javításához “globális léptékben kell gondolkodni”. Ennek példájaként kifejtette: reményei szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok tervezett szabadkereskedelmi megállapodása lehetővé teszi a bőséges amerikai palagázkészletek importját. Emellett tárgyalásokat kell kezdeni olyan lehetséges földgázszállítókkal, mint Algéria – tette hozzá. Ed Davey hangsúlyozta, hogy bár Nagy-Britannia nem importál földgázt közvetlenül Oroszországból, ám az Ukrajnán keresztül zajló európai export fennakadása esetén a nagy-britanniai gázárak is gyorsan emelkednének. Kijelentette: Nagy-Britanniának az EU-szolidaritás jegyében segítenie kell olyan európai országokon, amelyek közvetlenül függnek az orosz földgázszállításoktól.

Gondban leszünk, ha Putyin elzárja a gázcsapot
Az orosz gázszállítmányok nélkül Európa néhány hónap után komoly ellátási zavarokkal küzdene. Magyarországnak több havi tartaléka van, kérdés meddig lenne elég. Az amerikai LNG csak évek múlva pótolhatja a kiesést, addig biztosan nem húzzuk ki.

A minap a brit külügyminiszter is kijelentette, hogy Európának egységes fellépéssel kell csökkentenie függését az orosz energiahordozóktól. William Hague a BBC hírtelevíziójának nyilatkozva azt mondta: ez a folyamat több évig eltart, de már elkezdődött az orosz energiafüggőség csökkentését célzó tervek végrehajtásának gyorsítása, és az Európai Bizottság megkapta a vonatkozó javaslatokat. Ez lesz az az ár, amelyet Oroszország hosszú távon fizetni fog jelenlegi politikájáért, és Moszkvának ez “meglehetősen sokba fog kerülni” – tette hozzá. Hague is megemlítette, hogy a G7-hatalmak energiaügyekért felelős miniszterei május elején találkoznak, és megvitatják, hogy a csoport tagjai miként tudják javítani egymás energiaellátási biztonságát.

Londoni elemzőházak szerint azonban egyelőre korai lenne komolyabb reményeket fűzni az olyan alternatív forrásokhoz, mint például az amerikai földgáz.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: 40 százalékos esélyt látnak arra, hogy az ukrán-orosz konfliktus egyik következménye az európai orosz földgázexport leállása lesz. A ház szerint ebben a helyzetben az amerikai cseppfolyósított földgáz exportja az eddigieknél is nagyobb geopolitikai jelentőségre tesz szert, ennek az exportnak a felfutása azonban lassú, szakaszos folyamat lesz, mivel több termelőüzem építése még csak ezután kezdődik. Ráadásul a fogadó és feldolgozó infrastruktúra – amelyre különösen Közép- és Kelet-Európában lenne szükség – sem épült még ki teljesen – áll az Eurasia Group elemzésében. Mindezek alapján a cég előrejelzése az, hogy az első amerikai szállítmányok 2016 előtt nem jelennek meg az európai piacon.