close
LNG terminált építene a Gazprom
Egyéb - Gáz

LNG terminált építene a Gazprom

Leporolná a Gazprom a primorszki LNG-terminál ötletét az európai szállításon kívül a Balti- és az Északi-tengeren közlekedő hajókat is kiszolgálná. Az onnan származó cseppfolyósított földgáz viszonylag drága lehet, de az EU-nak talán szüksége van rá.

Egy gázcseppfolyósító üzemet is szeretne építeni a Gazprom, hogy Európa ellátását nagyobb mértékben biztosíthassa a Balti-tengerről. Az LNG-projekt nem egészen új ötlet, 2007 óta pihen, de Alekszej Miller igazgatósági elnök az Interfax hírügynökségnek a napokban úgy nyilatkozott, hogy újra elővennék, bár „teljesen új” köntösben. Az orosz gázóriás hamarosan hivatalosan is bejelenti a terveit, egy meg nem nevezett forrás szerint a terminál a Leningrád régióban, Primorszkban épülne.

A beruházásban a Gazprom társa a szintén orosz Summa Group lesz, a kikötő társtulajdonosa, valamint a Gazprombank finanszírozná legalább részben. A gázipari vállalat elsődleges célja, hogy Katarral, a világ legnagyobb LNG-exportőrével versenyezzen az európai piacért. Korábban úgy ítélték meg a cég szakemberei, hogy a beruházás nem lenne jövedelmező, ezért maradt annyiban a dolog 2007-ben. A nyilatkozó azt is elmondta, biztosan a primorszki ötlet leporolásáról van szó. Leningrád régió vezetése hivatalosan nem hallott még a tervekről, a Summa pedig nem kommentálta az információkat.

 Az új terminál nem csak exportra fogja előkészíteni a földgázt, hanem a gázüzemű hajók tankolását el lehet ott végezni. A nitrogén-dioxid kibocsátásának mérséklése érdekében a Balti-és az Északi tengeren erősen korlátozzák a kőolaj alapú hajózást, a Gazprom becslése szerint 2030-ra az évi 6-7 millió tonnát is elérheti a tankerek LNG-fogyasztása.

 A primorszki lehet a Gazprom harmadik LNG-terminálja Oroszországban. A Szahalin-2 gázmezőhöz tartozó már működik, évi 10 millió tonnát termel, nyáron várható döntés a bővítéséről. Vlagyivosztokban 2018-tól indulna egy másik üzem, amely 2020-tól szintén évi 10 millió tonna LNG-t állítana elő és az ázsiai piacot célozza meg.

 A primorszki a nyilatkozó szakértő szerint elsősorban Spanyolországba, Portugáliába és Nagy-Britanniába szállítana, bár úgy tűnik, hogy a megvalósíthatóság ellenére még mindig viszonylag drága lenne az onnan származó LNG. Ugyanakkor az EU szeretne több cseppfolyósított gázt importálni, mert tavaly 27 százalékkal esett ez a mutató, 14,5 millió métertonnára, mert Katar inkább Kelet-Ázsiába irányította a szállítmányait, ahol többet fizetnek érte.