close
Eddigi legsikeresebb évét zárta az idén 50 éves MVM
Áram - Egyéb - Gáz

Eddigi legsikeresebb évét zárta az idén 50 éves MVM

Tegnap tartotta éves közgyűlését az idén 50 éves MVM csoport. „Az elmúlt ötven évben a fejlődésünk töretlen volt és az évtizedek során megvalósult a célunk, hogy az MVM egy regionálisan is meghatározó, nemzeti energetikai vállalatcsoporttá váljon” – mondta Baji Csaba a társaság elnök-vezérigazgatója.

A cégvezető budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte az MVM földgázpiacra történő belépésének fontosságát, és az MVM Net létrejöttét, amely a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat üzemeltetését végzi. A tavalyi évünk rekordév volt, az árbevételünk a sohasem látott 766 milliárdos magasságba emelkedett. Az adózás előtti eredmény meghaladta a 92 milliárd forintot, az EBITDA 152,4 milliárd forint volt, az adózás utáni nyereség 73,5 milliárd forint volt.
A csoport 26368 GW/h villamos energiát értékesített, ezen belül a Paksi Atomerőmű termelési csúcsot ért el, 15793 GW/h termeléssel. Az egyszeri tételekből több mint 30 milliárdos bevétele volt a cégnek, itt Baji Csaba külön kiemelte a CO2 kvótaértékesítéseket, valamint, hogy az Európai Unió jóváhagyta a szénfillér, mint támogatási forma fennmaradását. Hangsúlyozta, hogy az MVM ezt az eredményt nehéz gazdasági környezetben érte el. „A recesszió még mindig nem ért véget és a kereslet visszaesése alapvető változásokat indított el az energetikai piacon, Európában és Magyarországon is.” – mondta Baji. A cég a kellő rugalmassággal reagált a kihívásokra, ennek részeként került sor a Vértesi Erőműben egy komolyabb létszámleépítésre.

A Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban Baji Csaba elmondta, hogy már folyik a tender előkészítése. „Legkésőbb év végére, vagy jövő év elejére a tender teljesen készen áll majd. A későbbi fejlesztésekkel kapcsolatban a vezérigazgató a Déli Áramlat projekttel kapcsolatos előrehaladást emelte ki. „Ezzel párhuzamosan folyik az AGRI projekt előkészítése is.” Az MVM az év második felétől a magyar árampiac mellett a földgázpiacon is meghatározó szerepet tölt majd be az E.ON földgáztároló kapacitásának megvásárlásával.

A társaság jövőbeni terveivel kapcsolatban kiemelte, hogy az idei év végére 900 milliárd forint fölé emelnék az MVM értékesítési árbevételét. „Ugyanakkor az eredményeink szerényebbek lesznek, mivel a jelentős akvirálások csökkentik majd az eredményeinket. Ráadásul a piaci körülmények még mindig nem nevezhetők támogatónak. „Még mindig magas a gázár és alacsony a villamos energia ára, így a magyarországi áramtermelés hatékonysága csökkent. Ennek ellenére bízunk abban, hogy a terveinket maradéktalanul teljesíthetjük.

Újságírói kérdésre Baji Csaba elmondta, hogy a kormányzati gazdaságpolitikát teljes mértékben támogatja az MVM csoport. „Ennek az is a jele, hogy 2012-ben 120 milliárd forint adót fizetett be az MVM csoport. A gazdaságpolitika egyik alapköve, hogy a lakosságra a recesszió miatt rakodó terheket mérsékelni kell. Amennyiben a továbbiakban újabb rezsicsökkentő lépésre kerülne spor, az MVM áll a kormányzat rendelkezésére. Emellett a földgáz üzletágunk kiterjesztésével az is a célunk, hogy olyan árkörnyezetet alakítsunk ki, amely kedvezőbb a lakosság és a gazdaság számára.” – hangsúlyozta Baji Csaba. Közölte, hogy az E.ON gáztárolóinak megvásárlásához a tulajdonos magyar állam augusztus 31-ig tőkeemelést hajt majd végre az MVM Csoportnál, ezenkívül a tranzakció fedezetéhez hitelfelvételre is sor kerül. Elmondása szerint a tátrsaság eddig 52 milliárd forintot különített el a tranzakcióhoz. Kiemelte, hogy a gáztározók ügyében „jó együttműködési” lehetőségeket lát a Gazprommal, de konkrét tárgyalásokba csak akkor kezdenek az orosz energetikai óriáscéggel, ha az MVM már átvette az E.ON tározókapacitásait. Baji Csaba tagadta azt a sajtóértesülést, hogy a közgyűlésen szóba került volna a cégcsoport kisebbségi tulajdonrészének privatizálása.