close
Lehet, hogy vége az áresésnek?
Egyéb - Olaj

Lehet, hogy vége az áresésnek?

A benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,2 százalékkal lett drágább, a gázolajnál 0,7 százalék volt az áremelkedés mértéke. A forint árfolyama heti átlagban 0,6 százalékkal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint a pénteki 3 forintos benzin áremelést  figyelembe véve január 28-án, szerdán nem várható árváltoztatás.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat – írta előrejelzésében a GKI Energiakutató kft.

A Brent kőolaj ára a héten 45-46 dollár között változott, heti átlagban 60 centtel csökkent az olajár. A kis ingadozásokat a különböző hírek okozták, így a szaudi király halála inkább bizonytalanságot okozott, de az, hogy az IMF csökkentette az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, az lejjebb vitte az árakat. Az amerikai kőolaj jegyzési árát pedig a hatalmas köolaj-készletnövekedés mozdította lejjebb. A piacot az is nyugtalanítja, hogy egyre több olajipari szolgáltató és termelő cég bocsát el munkásokat. 
 
A Brent 1 hónapos határidős ára heti átlagban közel 3 dollárral volt magasabb, mint a spot ár, péntekre azonban kicsit csökkent a különbség. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség heti átlagban 1,7 dollár volt, ez kb. fél doillárral magasabb, mint a megelőző héten. 
 
A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a január 19 – január 23-a  közötti időszakban 2,2%-kal nőtt, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 0,3, illetve 2,1%-os volt az áremelkedés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,7%-kal került többe, az észak-európai piacokon 0,8-0,4%-os volt az áremelkedés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a kínálat emelkedése és a készletek növekedése. 
 
A forint árfolyama a január 19 – január 23 -i héten 274 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 1,5 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében tovább gyengült. A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 2,8 százalékos áremelkedést, az északnyugat-európai piacon a forintban számított változások 1%-os emelkedést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 2,9%-os árnövekedést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon 1,3 százalékos, az észak-európai piacokon 1,1-1,4% közötti volt az árak forintban mért növekedése. Ezen a héten az árfolyam változása felerősítette az árak emelkedését.
 
A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – benzin és a gázolaj ára várhatóan nem fog változni január 28-án, szerdán, mivel a fentebb bemutatott kis elmozdulásokat a pénteki benzin áremelés már figyelembe vette.
 
Így a benzin ára 333 forint/literes szint marad a gázolaj ára is a 343 Ft/liter körüli szinten marad. Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 18%-kal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 24 százalékkal több benzint és 20 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.